Риболовни инспектори дебнат за незаконен улов на бяла пясъчна мида


Риболовни инспектори дебнат за незаконен улов на бяла пясъчна мида
Снимка: ИАРА
11 Юни 2019, Вторник


Засилва се и контролът по Черноморието на всички видове риба и морски организми

Автор: Десант

След влязла в сила Заповед на министъра на земеделието, храните и горите, с която се забранява уловът на бяла пясъчна мида, инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършват засилени проверки в акваторията на Черно море, по пътищата за търговия и превоз на миди. Част от тях се правят съвместно с Гранична полиция.

В периода от 22 май до 5 юни служителите на отдел „Рибарство и контрол-Черно море“ са извършили над 80 проверки. 

От ИАРА уточняват, че от началото на забраната до момента има два подадени сигнала със съмнения за извършване на улов на миди, на които инспекторите са реагирали своевременно, но нарушения не са констатирани.

Масовият улов може да доведе до застрашаващо намаляване на популацията на бяла пясъчна мида. С цел опазване на популациите от бяла пясъчна мида и устойчивата им експлоатация, инспектори на ИАРА ще осъществяват проверки ежедневно в българската акватория на Черно море.

От рибарската агенция изтъкват, че във връзка с предстоящия летен сезон се засилва контролът по Черноморието и на всички видове риба и морски организми.

От пресцентъра на ИАРА информират, че на 7 юни при извършени проверки от служители на бургаския сектор РК в акваторията на Черно море са открити поставени в работно положение около 4800 метра бракониерски мрежи за улов на калкан.

Мрежите са извадени и иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. А уловената риба - , около 17 (седемнадесет) броя калкан и морска лисица, е върната обратно във водата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки