След ремонт на пътя София - Перник: Вода залива дворове на къщи


След ремонт на пътя София - Перник: Вода залива дворове на къщи
03 Юни 2019, Понеделник


За безобразието сигнализират от Инициативен комитет за подобряване на качеството на транспортното обслужване по трасето

Автор: Янко Крумов

За некачествено и неправилно изпълнение на основния ремонт на пътя София-Перник, възложен на Агенция Пътна Инфраструктура (АПИ), съобщават граждани. Техните сигнали досега не са намерили отражение в работата на институциите, затова потърпевшите се обръщат към медиите, за да се даде гласност на проблема.

Ето пълният текст на отвореното им писмо:

„Проведохме множество разговори както с представители на Областно пътно управление София-град, така и с АПИ.

След като никой не обърна внимание на повдигнатите от нас проблеми и въпроси, потърсихме среща и с министър Петя Аврамова, но досега не са предприети никакви мерки за решаване на дребни, но от изключителна важност проблеми. Те са свързани както със занижения контрол спрямо изпълнителите на строителните дейности, неизвършване на дребни съпътстващи строителни мероприятия, така и с неглижиране задължителното обезопасяване на пътния участък.

Смятаме, че не е нормално да бъдат възложени толкова скъпи строително-ремонтни дейности като същевременно се допускат редица административни нарушения, а в крайна сметка да не бъдат изпълнени сравнително евтини съпътстващи дейности, свързани с отвеждането на повърхностните води, дългосрочната експлоатация на новоремонтирания участък и безопасността както на преминаващите, така и на живеещите в близост граждани.

Ние настояваме при извършването на ремонти от такъв мащаб да се обръща повече внимание на гражданските сигнали, свързани със съпътстващите дейности по проектирането и строителните дейности. 

Бихме желали да ви представим само няколко точки с особено важни проблеми, свързани с ремонта:



1. Още преди изпълнението неведнъж сигнализирахме АПИ и проектантите, че ще има проблем с отводняването, а след това многократно ни бе заявено, че проблемите ще бъдат решени. Факт е обаче, че водата тече по дворове в близост до новоремонтирания участък и ги наводнява, а на други места събаря подпорни стени. 

2. Проблемите с пътната ивица - в по-голямата си част пътят завършва без бордюр или пътна ивица, без оформен банкет. Ако автомобил стъпи на банкета на места пропада в 20-30, а на места и 80 сантиметрова дупка, което е изключително опасно.



3. Голямата част от шахти и оттоци по новоасфалтирания участък вече пропаднаха и са под нивото на асфалта - това се случи за по-малко от месец след асфалтирането.

4. По време на изпълнение на строително-ремонтните дейности изпълнителите замърсяват всичко наоколо и не си събират отпадъците.

5. Урегулирането на двата вход-изхода на Владая, както и този на Горно Драгичево чрез светофари или кръгови движения, тъй като включването в пътя се случва изключително опасно. Също така настояваме и за затваряне с мантинела на незаконните включвания в пътя София - Перник, които са изключително опасни.

6. Известно е, че интензивността на автомобилния трафик на главен път Е79 в участъка от Перник до София е най-високата в България и отдавна е достигнала критериите за надграждането му до габарит и пропускателна способност, съответстващи на автомагистрала или поне на скоростен път.

Този трафик създава огромен проблем с организиране и регулиране на пешеходните преминавания. Пешеходната пътека при гара Владая е изключително опасна и настояваме за преработване на светофара от тип “бягащ пешеходец” към пешеходен светофар с бутон за заявка." 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки