ГДБОП разби педофилска мрежа във Фейсбук


ГДБОП разби педофилска мрежа във Фейсбук
Снимката е илюстративна
31 Май 2019, Петък


От МВР апелират за завишен родителски контрол по време на предстоящата лятна ваканция

Автор: Десант

Служители на специализираният отдел „Киберпрестъпност“ при  ГДБОП задържаха 10 български граждани, злоупотребявали с деца онлайн, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържаните на територията на цялата страна през април и май тази година педофили оказвали продължителен тормоз и арогантно сексуално изнудване и тормоз спрямо своите малолетни жертви - български деца от 7 до 12 г.

В хода на процесуално-следствените действия от жилищата на арестуваните са иззети електронни веществени доказателства, документиращи престъпната им дейност, както и огромни количества (терабайти) на видео и снимкови материали с насилствени сцени над деца. Сред част от файловете били налични и такива, в които възрастта на сексуално малтретираните жертви била под 3 години.

От началото на годината служителите от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и колегите им от регионалните звена в страната са провели специализирани операции за противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца в хода на които са установили и задържали  25 мъже. Задържаните са извършвали основно онлайн контакти с деца чрез социалната мрежа Фейсбук. Възползвайки се от детската наивност и доверчивост, те изнудвали малчуганите за срещи на живо. 

Претърсвания и изземвания са извършени на територията на градовете София, Кюстендил, Благоевград, Варна, Бургас, Враца, Пловдив, Стара Загора, Перник и други населени места. В рамките на процесуално-следствените действия са намерени и част от предоставените от децата свои голи снимки на изнудвалите ги педофили.

Задържаните от началото на годината са на възраст от 22 до 45 години, за реализираните от тях престъпни деяния е предвидено наказание лишаване от свобода до 6 години.

За последната една година антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП са партнирали на важно международно разследване на над 60 държави, координирано от Интерпол. При провеждането на международна операция „Черна китка“ са спасени над 50 деца, жертви на блудствени действия, които са били излъчвани онлайн в интернет форум, който се хоствал на територията на страната ни.

След изземването от страна на ГДБОП на компютърно информационните данни от форума и преустановяване на неговият достъп е установено, че в него членували над 60 000 потребители, които наблюдавали онлайн блудствените действия с жертвите. Част от потребителите на форума били заплатили високи суми за получаване на т.нар. „ВИП“ акаунт, който им давал право да нареждат на лицата, които извършват блудствените действия какво точно да извършват с децата по време на онлайн наблюдаваните сексуални сцени.

От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на предстоящата лятна ваканция.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки