Синагогата във Видин става културен център, ще носи името на Жул Паскин


Синагогата във Видин става културен център, ще носи името на Жул Паскин
28 Май 2019, Вторник


Видинчани очакват реставрацията от 25 години

Автор: Силвия Горанова

Един от символите на Видин – сградата на бившия еврейски молитвен дом, ще се превърне в културен център. Синагогата, както е известно зданието в туристическите справочници, ще носи името на големия художник Жул Паскин, чиито корени са от дунавския град.

Проектът за реставрация на рушащата се от години постройка е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Неговата обща стойност е 9 775 000 лева. От тях 8 275 000 лв. са безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“, а останалите 1 500 000 се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“.

Видинската синагога е втората по големина у нас и е паметник на културата. Видинчани очакват реставрацията от 25 години. На първото ниво ще бъдат изградени многофункционална зала и музей, а на второто ще има галерия с постоянна експозиция на творби на Жул Паскин, библиотека и музей на Холокоста. 

"Сградата ще бъде реставрирана отвън в оригиналния вид, в който е била. Отвътре ще бъде също възстановена, но ще има и нови елементи. Те ще бъдат много ясно обособени с различен материал. Това ще бъде една многофункционална зала с изложбени площи и в нея ще могат да се провеждат различни културни събития, изложби, концерти, конференции, дори и сватби", обясни още преди месец пред медиите ръководителят на проекта архитект Любомир Станиславов.   

Синагогата вече няма как да изпълнява предназначението си на молитвен дом, но от еврейската общност са доволни, че ще бъде реставрирана. „Сега нямаме достатъчно хора, трябва да бъдат от 7 до 9 мъже, за да може да функционира като култов храм. Ние искаме заради акустиката да се възстанови сградата като туристически обект“, обясни Стрея Пунчева, секретар на организация „Шалом“ във Видин.

Наричали синагогата "белия лебед на Дунава“, защото отдалече се виждала като лебед на фона на реката и на града, разказа Нора Лозанова от „Шалом“. "И сега се вижда, че е красива. Който дойде във Видин, първо пита какво е това. И се учудват защо тази сграда не е възстановена и не е поддържана. Наистина е много красива сграда."

Местните хора се надяват след две години, когато синагогата вече ще е действащ културен център, тя да привлича повече туристи заедно със средновековната крепост „Баба Вида".


В категории: Новини , Общини , Пътеводител , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки