Затвориха за посещения пещерата „Бисерна" в Шуменското плато


Затвориха за посещения пещерата „Бисерна" в Шуменското плато
28 Май 2019, Вторник


Вижте кога ще бъде отворена отново

Автор: Десант

Пещера „Бисерна“ вече е затворена за посещение. Ограничението е въведено заради започващия размножителен период на пещерните обитатели – прилепите. До август те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието на поколението. Всяка двойка има само по едно малко на година.

От Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато" припомнят, че природното образувание е защитено местообитание на прилепи, като в него се срещат 14 вида от „летящите мишки". Очакват се специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху прилепните колонии.

Близо 960 души са разгледали „Бисерна" от отварянето й за посещение на 8 април. „Интересът беше огромен, всеки работен ден служителите на Природен парк „Шуменско плато“ посрещаха групи“, отбелязва директорът на Парка Васил Василев.

Пещерните образувания са разгледали посетители от страната и чужбина – от Великобритания, Франция, Аржентина и Германия.

Пещерата ще отвори отново за туристи през август.

Ръководството на Природен парк „Шуменско плато" обмисля да облекчи режима на достъп до природната забележителност и освен в работни дни да има посещения и през почивните дни. Задължително обаче всички желаещи да видят „Бисерна“ трябва предварително да се запишат в дирекцията на Парка. За влизане в пещерата се сформират групи от не по-малко от 8 души.

Пещерата се нарича „Бисерна", защото капките вода върху образуванията блестят като бисери. Художественото осветление придава различни отблясъци на красивите карстови форми. Тя е на 3 500 000 години, дълга е 2700 метра и е на две нива - в долното е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки