Рози, приключения, дантели и различни занаяти ще изпъстрят първия „Шипка фест"


Рози, приключения, дантели и различни занаяти ще изпъстрят първия „Шипка фест"
Снимка: Община Казанлък
16 Май 2019, Четвъртък


Вижте подробности за фестивалната програма

Автор: Десант

Тази година в китното балканско градче Шипка за първи се провеждат празници, наречени „Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите".

Рози, приключения, занаяти, музика, традиции… и още много изненади обещават организаторите от Народно читалище „Светлина -1861" в Шипка и фондация „Отворен интелект – Оупън майнд" в три последователни уикенда, от 18 май до 2 юни.

Кулминацията на феста ще бъде на 24 и 25 май, когато ще бъде отворен базар на занаяти на открито, съпроводен с богата музикална програма - съчетание между автентичен фолклор и модерни стилове като етнофюжън, джаз, електронна музика.

Шипченци и на гостите на града ще се докоснат до автентични български занаяти като бродерия, тъкачество, калоферска дантела, ковачество, грънчарство.

Събитието има за цел да възроди някои от местните занаяти, да покаже майсторството на българите и да популяризира Шипка като туристическа дестинация.

Посетителите ще могат да опитати местни кулинарни изкушения, а част от гостите чужденци ще сготвят нетрадиционна кухня, характерна за техните страни.

Включена е и интересна филмова програма, както и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. На 1 юни фестивалът ще покаже и характерния за региона ритуал „Розоварене”.

Сред множеството гости на феста ще бъдат „Читалня книги в облаците“ с изложба, посветена на българската азбука, както и кинофестивала (НЕ)Възможното образование с прожекция на филма „Азбука“.

Театър, работилнички и игри за най-малките, информационни срещи допълват богата фестивална програма.

Източник: zakazanlak.bg


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки