Вандали обезобразиха пещерата Магурата


Вандали обезобразиха пещерата Магурата
Снимка: Фейсбук
16 Май 2019, Четвъртък


Надпис „Ради, Павчо и Антов" се появи до древните рисунки

Автор: Десант

Пещерата Магурата е известна с древните рисунки по стените си, най-ранните от които са от времето на късния палеолит, а най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и 1200 г. пр.н.е.

Снимка с вандалски надраскани днешни надписи до тях „Ради, Павчо и Антов, 2019", публикувана във "Фейсбук" предизвика десетки гневни коментари в социалната мрежа. 

Авторът на публикацията Андрей Шурелов коментира: „Интересно е, че няма камери, и всеки може да поизостане от групата с екскурзовода и да драска на воля. Или да унищожава надписи и рисунки на 12 000 год. Залата с рисунките е в отделна галерия, която е преградена с врата... но стои отворена и няма контрол на достъпа. Това много лесно може да се промени - слагат се няколко камери в галерията, както и екскурзовода отключва и заключва вратата при влизане и излизане. Решението е елементарно, воля се иска само. Това е световно богатство, и може да се унищожи много лесно".

Припомняме, че галерията с древните рисунки беше заключена дълги години, както и самата пещера. Но след настояване от местните власти бе взето решение залата да бъде отворена.

Въпреки забраната да се правят снимки в нея, повечето туристи не се съобразяват с това. Очевидно липсата на възпитание и създание за опазване на културните ценности стига и по-далече, като се намират и такива индивиди, които са по-първобитни и от първобитните хора и си позволяват хулигански да драскат по стените на тази национална културна ценност.

Пред OFFnews от Община Белоградчик са коментирали, че на 15 май при тях е постъпила информация при тях за това, но към онзи момент все още не са изпратени хора на място да проверят.

По-късно белоградчишкият кмет заяви, че новината е фалшива и няма увредени рисунки, но дума не се споменава за наличието на драсканици по стените. Затова пък във „Фейсбук" бе качено видео, направено от читателка на сайта „Българска история" преди броени дни - на 14 май, от което се виждат цели масиви от надписи по скалната повърхност, направени от съвременните посетители...




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки