Организират помен на жертвите на Босилеградския погром


Организират помен на жертвите на Босилеградския погром
14 Май 2019, Вторник


Все още местните власти пречат за поставянето на паметна плоча с имената на жертвите

Автор: Иван Николов

КИЦ „Босилеград“, Гражданско сдружение „ГЛАС“ и Демократичния съюз на българите в Западните покрайнини организират на 15 май в 12,00 часа поклонение пред гробовете на Стою Аначков Попов в с. Долна Любата и на Рангел Илиев в с. Горна Любата, с което ще отдадат помен на жертвите на Босилеградския погром.

На 15 май 1917 г. сръбска паравоенна чета от 200 души, командвана от поручик Коста Милованович Печанац, нахлува на територията на Царство България, избива 33 души цивилно население, изгаря две деца, опожарява Босилеград и селата: Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.

По повод годишнината от тези драматични събития на 16 май в 17,00 ч. в Общинския театър в Кюстендил Македонския научен институт – научно информационна група Кюстендил и КИЦ „Босилеград“ ще открият фотодокументална изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“

От 2017 г. гражданските организации в Босилеград полагат огромни усилия да поставят паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром по повод 100 години от събитието. Целта на отбелязването на тази трагична за Босилеград дата е да се отдаде почит на жертвите и да започне процес за национално помирение между българи и сърби.

Идеята не можа да се осъществи поради съпротивата на местната власт. Две паметни плочи с имената на жертвите бяха отнети от полицията и бяха върнати след срещата на президентите Румен Радев и Александър Вучич през юни миналата година.



Отново бе задвижена процедурата за поставяне на паметна плоча, но босилеградският кмет Владимир Захариев пак се обяви против.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки