Врабчетата на Радичков „излетяха" от семейните архиви


Врабчетата на Радичков „излетяха" от семейните архиви
13 Май 2019, Понеделник


В София ще бъде открита първата изложба с рисунки на писателя

Автор: Десант

Изложба с оригиналните илюстрации на „Ние, врабчетата“ може да бъде разгледана в галерия-книжарница „София Прес“ от 30 май до 10 юни. Петнайсет години след смъртта на Йордан Радичков неговите врабчета ще бъдат експонирани за първи път публично като част от събитията по повод за 90-годишнината на писателя.

Публиката ще може да види 20 негови рисунки от архива на семейството. Посетителите ще си припомнят света на познатите на няколко поколения читатели врабчета, сред тях са прословутите Драги ми господине, Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, смрадовранката с нейното френско списание от 1903 г., Дебелачко, кукувицата, Пешеходеца, който си подсвирква с уста и още много други.

Повече за оригиналите и характерния стил на рисуване на Йордан Радичков ще разкаже художникът Антон Стайков. Внукът на писателя, носещ неговото име, разказва пред , че през годините илюстрациите към „Ние, врабчетата“ претърпяват множество трансформации.

„От първото до последното издание на книгата има множество доловими разлики в любимите врабци. Дядо ми не спира да ги променя през годините, рисува множество варианти на врабчетата, плашилото, котарака, ястреба, за да стигне до финалния и най-изчистен вариант на птиците" – споделя пред сайта „Площад Славейков“ внукът на писателя, който носи неговото име.

На изложбата ще бъде представено ново, специално издание на „Ние, врабчетата“ по повод 90-годишнината от рождението на автора. За първи път от много години насам то ще се появи с твърди корици, оформлението е на художничката София Попйорданова.

„Ние, врабчетата“ е втората детска книга на Йордан Радичков. Тя излиза през 1968 г., като още  следващата година е отличена с наградата на Съюза на българските писатели.

„Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета – казва за нея приживе авторът. – И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки