Етнографски музей „Етър“ представя мозайка от стари български занаяти в НИМ


Етнографски музей „Етър“ представя мозайка от стари български занаяти в НИМ
Снимки: Росина Пенчева, ЕМО "Етър"
09 Май 2019, Четвъртък


Изложбата е посветена на 55-годишнината от откриването на музея на открито и представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина

Автор: Десант

На 10-ти май в 11,00 ч., на първия етаж в Националния исторически музей, ще се открие гостуващата изложба „Мозайка от занаяти” на ЕМО „Етър”.

Изложбата е посветена на 55-годишнината от откриването на музея на открито и представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина.



Над 200 експоната ще представят развитието на занаяти, практикувани от векове – изчезнали, но носещи паметта за времето на битуването си или други, които са определяни като „занаяти в риск”, чиято съдба е застрашена.

Сред богатата палитра от занаятчийски изделия ще може да бъде видяна чантата на търговеца Ради Минев Червенаков от с. Боженци. Тя наподобява дисаги и може да бъде носена не само на рамо, но и да се закача на седлото на коня.

Според наследниците на търговеца Червенаков, чантата е произведена в периода 1850-56 г., а техният прародител е бил близък приятел на Петко Р. Славейков. Дружбата им се заражда по време на честите пътувания на двамата до Цариград.



В изложбата са включени и интересни свидетелства за развитието на традиционния занаят златарство през деветнайсети и двадесети век. Такива са например модели на чакмаци за огниво, изработени от майстор Михо Златар, носещи надпис с неговото име.



Той е един от най-изтъкнатите куюмджии – златари и носител на сребърен медал от Лондонското изложение през 1907 г.  Мярка за пръстени от началото на двайсети век, притежание на друг известен габровски куюмджия - Игнат Ванков, също може  да бъде видяна в експозицията.



В деня на откриване на изложбата (10 май) майстор Христо Маринов ще демонстрира на място как се тъкат колани на кори.



„Мозайка от занаяти” ще покаже и изделия на съвременни майстори, участници в национални и международни надпревари, организирани от ЕМО „Етър” в дните на Международния панаир на традиционните занаяти. Ще бъдат представени и изделия на творци с авторска интерпретация, основана на традицията. Изложбата е придружена от филми, представящи характерните занаяти в района на Централна Стара планина.



Автори на изложбата са Росица Бинева и Румяна Денчева – уредници в ЕМО „Етър”, дизайн Мирослав Живков, фотография Росина Пенчева.  

Експозицията може да бъде разгледана от 10 май до 9 август 2019 г.


В категории: Новини , Традиции , Културен Десант , Пътеводител , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки