Проф. Пламен Павлов: При Цар Борис I България е третата велика сила в Европа


Проф. Пламен Павлов: При Цар Борис I България е третата велика сила в Европа
05 Май 2019, Неделя


В средновековните български текстове той е определян категорично като най-великия български владетел, припомня историкът


Цар Борис I е определян като най-великия български владетел, при него България е третата велика сила в Европа. Това каза проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 1 112 години от смъртта на княз Борис I.

Според историка има колебание каква е била титлата му, но църквата традиционно го нарича цар. „Трябва да знаем, че в средновековните български текстове той е определян категорично като най-великия български владетел. Обяснението затова е приемането на християнството. Нормално е християнски автори да смятат Борис за най-великия владетел“, посочи той.

По думите му обаче е редно да се анализира политиката му, а не да се правят класации на владетелите. „Често се казва, че неговата политика е изключително далновидна, сама по себе си – тривиална. Смята се, че той е бил слаб военноначалник, губел е войните, като е печелил големите битки на полето на дипломатите. Това не е съвсем вярно, тъй като воините, който води Борис са срещу много сериозни противници, каквато е Германската империя, Византия по това време“, допълни проф. Павлов.

„Не можем да му отречем качеството на пълководец. Във войната срещу Великоморавия той определено има надмощие. Това води и до промени в Централна Европа. По същия начин във войната със Сърбия, която е най-вероятно около 880 г. победата пак е българска. Ние не бива да се предоверяваме на византийските автори, които много често пишат малко или много тенденциозно, с оглед на самите интереси на Византия. При него България е във възход, териториалното разширение е факт“, добави историкът.

Той отбеляза, че тогава част от България е била разположена в Мизия, Тракия, Македония, Албания, включително и територии в Централна Европа. „Става дума за третата велика сила в тогавашния европейски свят. Цялата политика на Борис е в унисон, че България е една от трите велики сили в тогавашна Европа, заедно с Франкската империя и Византия“, подчерта проф. Пламен Павлов.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
едно си знаят, едно си пеят...
05.05.2019 13:39:06
0
0
Никаква политика, програми няма.... Сигурно и никъде и не участват тези хора.... Какъв достъп до информация, програми, стратегии.... Риболовът беше страхотен по Дунава!!! Какво риби са хващани - ей такива големи сомове.... Това е страхотно хоби, културно.... и колко питаха хората за такива маршрути. Има ли покрай лодкарството и риболов, спортен???? Е? И въобще за старите майстори и старите занаяти...и градове. А не измислени и некултурни поведения и примитивизми, агресия и мафия... .
Едно си знаят, едно си пеят........
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки