От 1 юни вдигат цените на клиничните пътеки


От 1 юни вдигат цените на клиничните пътеки
Снимката е илюстративна
03 Май 2019, Петък


Приоритетно ще бъдат увеличени тези, свързани с детското и майчино здравеопазване

Автор: Десант

От 1 юни се променят цените на клиничните пътеки. Приоритетно ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз (БЛС), съобщава агенция „Фокус“.

„Някои от тези клинични пътеки с десетилетия не са изменяни. Не е оценен достатъчно добре и трудът на медицинския персонал, който ги използва. Заедно с БЛС ще преценим кои клинични пътеки ще бъдат увеличени и с колко, като ще акцентираме върху разходите за персонал“, заяви Ананиев.

По думите му държавата ще използва само законоустановените механизми за финансиране на лечебните заведения – Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, с която се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване – финансиране на лечебни заведения в труднодостъпни райони, белодробни болници, психиатрични болници и спешната помощ, както и финансиране чрез НЗОК по клинични пътеки.

„За първата група от лечебни заведения, които се финансират през Министерството на здравеопазването по Наредба номер 3, финансирането на болниците ще стане на база на преминали болни и обслужвано население. Това са обективни критерии, с които парите ще стигнат до съответните лечебни заведения“, заяви Ананиев.

Той посочи, че за болниците, които ще бъдат финансирани от здравната каса, ресурсът ще определи увеличението на клиничните пътеки, като той е 50 млн. лв. „Самото разпределение в лечебните заведения се извършва на база на вътрешни правила. Ситуацията в различните лечебни заведения е различна“, обясни министърът.

Здравното министерство е готово с определяне на индивидуалните работни заплати. „На финала сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май“, уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки