Топлото време активизира мечките, зачестяват сигналите за нанесени от тях щети


Топлото време активизира мечките, зачестяват сигналите за нанесени от тях щети
30 Април 2019, Вторник


През април в Смолянския края са регистрирани 12 нападения върху селскостопанско имущество

Автор: Десант

През април експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян провериха 12 сигнала за щети от кафява мечка.

След повишението на  температурите през последните дни - в периода от 25 до 30 април, са регистрирани 9 нападения на мечки върху селскостопанско имущество.

При направените проверки са установени щети върху два пчелина в землищата на село Леска, община Мадан и село Страшимир, община Златоград и върху 17 селскостопански животни в землищата на селата Сливка и Глогино, община Баните и селата Славейно, Левочево и Полковник Серафимово, община Смолян. При огледите е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка.

Поради зачестилите нападения на мечки върху селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

От началото на годината до момента на територията на инспекцията са регистрирани общо 19 щети от кафява мечка.  За всички доказани щети са изготвени предложения за обезщетение на собствениците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки