Обявени са вакантни длъжности за служба в доброволния резерв във ВМС, СКС и ЦВО


23 Април 2019, Вторник


Сред търсените длъжности във ВМС са електротехник, радиотелеграфист, картечар, артилерист, телефонен механик, моряк и др.

Автор: Десант

Със заповед на министъра на отбраната № ОХ-309/27. 03. 2019 г.  са обявени общо 222 вакантни длъжности за приемане на служба в доброволния резерв чрез провеждане на конкурс. От тях 184 вакантни длъжности са за Военноморските сили (ВМС), 30 длъжности са за Съвместното командване на силите (СКС) и 8 длъжности – за Централното военно окръжие (ЦВО).  

Сред търсените длъжности във ВМС са електротехник, радиотелеграфист, картечар, артилерист, телефонен механик, моряк, специалист по ремонт на двигатели с вътрешно горене, шофьор, гранатометчик, кранист и други.

Кандидатите могат да заявят до три длъжности за заемане, като те могат да бъдат в различни военни формирования, но от един вид въоръжена сила. Във военните формирования на ВМС в гарнизон Бургас длъжностите за доброволния резерв са 47, а в гарнизон Варна – 137.

Срокът за подаване на документи за кандидатстване за служба в доброволния резерв във ВМС е до 1 юли 2019 г. Конкурсът ще се проведе по документи и събеседване с кандидатите по места и график, определени със заповед на командира на ВМС в периода от 22 до 31 юли 2019 г.

Подробности за 184-те вакантни длъжности във ВМС, 30-те в СКС и 8-те в ЦВО може да намерите на сайта на ЦВО (www.comd.bg). 

Възрастовата граница за служба в доброволния резерв е 55 г. за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери, а за старшите офицери - 60 г. Доброволният резерв се попълва само от граждани с военна подготовка, годни за служба в доброволния резерв, които са поели ангажимента да съчетават военна и цивилна кариера.

Договорът на резервиста е до 5 г., през което време той получава всяка година веднъж една месечна заплата за звание и длъжност, за която е сключен договорът.

Всеки резервист, по закон, може да бъде призован на активна служба за подготовка през годината за срок до 25 дни. Това време се зачита за трудов стаж от първа категория като резервистът е с всички права на военнослужещ и получава заплата пропорционално на дните на активна служба.

Пътните разходи от населеното място по местоживеене до гарнизона за изпълнението на службата и обратно, се поемат от Министерството на отбраната, резервистът може да ползва почивните бази и лечебните заведения на министерството.

Сред изискванията, на които трябва да отговорят кандидатите за длъжностите за служба в доброволния резерв, са: да нямат друго гражданство освен българско; да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв; да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление; да не са освобождавани от военна служба поради дисциплинирано наказание „уволнение”; да не са навършили пределна възраст за служба в доброволния резерв.


***
Заявления за кандидатстване за участие в конкурсите за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, с провеждане на конкурс се подават до началника на съответното военно окръжие или в офисите за военен отчет на общините. Рекламни материали и обявата за длъжностите има в окръжията, общините, бюрата по труда и военните клубове. Информацията е публикувана на сайтовете на Министерството на отбраната, ЦВО www.comd.bg, както и на сайтовете на областните и общинските администрации.
За информация може да използвате и единния телефонен номер 0700 20 407.
Въпроси за доброволния резерв може да бъдат задавани и по време на информационните борси в страната, организирани в рамките на кампанията „Бъди войник“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки