Поход до Дойран и назад организираха потомци на герои от 34-ти пехотен Троянски полк


Поход до Дойран и назад организираха потомци на герои от 34-ти пехотен Троянски полк
Снимка: troyan21.com
22 Април 2019, Понеделник


Те посетиха местата на бойната слава

Автор: Десант

За поредна година група от родолюбци и потомци на герои от 34-ти пехотен Троянски полк, сражавали се, а някои и оставили костите си по бойните полета на Македония през Първата световна война и най-много в околностите на град Дойран, организираха посещение на местата на бойната слава, съобщава сайтът „Троян 21".

Участниците в събитието изминаха от 18 до 21 април маршрута Троян - Скопие - Охрид - Битоля - Дойран, минаващ през бойните полета на българската армия.

Троянската медия отбелязва, че в основата на инициативата е доайенът Христо Данов, потомък на герой от Дойранската епопея, съхранил в паметта си стотици истории за онези паметни дни, които  винаги е готов да разкаже и опише на слушателя. Съименникът му, известният троянски бизнесмен и активист на патриотичното дружество „Традиция“ Христо Йовчевски - спонсор на екскурзията, пък влиза в ролята на гид, запознавайки участниците в похода с историческите събития, разиграли се по тези места.

По време на пътуването  няколко беседи с впечатляващи исторически данни изнася и полковникът от запаса доц. Иван Павлевски, автор на двата тома „58-ми, забравеният героичен полк 1915-1918 г.“. В организацията значителна помощ оказва и Ангел Стойков, също потомък на герой от Дойранските сражения.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки