Насред столицата на воля се руши величественият амфитеатър на Сердика


Насред столицата на воля се руши величественият амфитеатър на Сердика
Снимки: Сдружение „Зограф"
19 Април 2019, Петък


Съоръжението е от края на III век и е било второто по големина в пределите на Римската империя

Автор: Десант

Рушат се и чезнат в избуяващата растителност останките на Амфитеатъра на Сердика, а Министерство на културата  не предприема абсолютно нищо за цялостното разкриване, експониране и опазване на великолепното древно съоръжение, което навремето е било второто по големина след Колизеума в Рим в европейската част на империята, алармира Сдружение „Зограф”.

Уникалното съоръжение в римска Сердика е датирано от края на III век. Неговите руини се намират на ъгъла на столичния бул. „Княз Александър Дондуков“ и ул. „Будапеща”. Ако институциите скоро не се размърдат и не предприемат спешни действия по опазване на находките от античността, разкритите вече фрагменти на Амфитеатъра на Сердика, който е обявен за паметник на културата с национално значение, ще изчезнат напълно и вече няма да има какво да показваме от неговото великолепие на многобройните гости на столицата ни.

Причината е, че в изкопите на разкопките често се събира вода и никне буйна растителност, което застрашава физическата цялост на археологическия обект, предупреждават от сдружението.

За съжаление, на практика нищо не се прави от години от страна на МК и за отчуждаването на имотите, под които лежи амфитеатърът, като не са предприети конкретни действия и за прехвърлянето на Столична община от страна на Българския енергиен холдинг и държавата на терена на бул. „Дондуков“ до Младежкия театър, под който е една голяма част от античната сердикийска арена, отбелязват от сдружение „Зограф”.

Нещо повече - от години не се отпускат средства от културното министерство и за организирането на нови археологически проучвания на територията на Амфитеатъра на Сердика, което също буди тревога, допълват от гражданското сдружение.

Виждаме каква огромна енергия влагат френската държава и общество във възстановяването на катедралата „Нотр Дам" в Париж, а в същото това време нашето Министерство на културата е напълно безучастно към скандалния факт, че буквално пред очите ни в центъра на столицата се рушат и изчезват останките на величествения Амфитеатър на Сердика, вместо да бъдат подходящо експонирани и консервирани в автентичния им вид, коментират с възмущение в сдружение „Зограф”. 



Амфитеатърът се е намирал на около 200-250 метра от античния град и се е свързвал с него през Източна порта на Сердика. Арената представлява голямо съоръжение с елипсовиден план и надлъжна ос в посока изток-запад. Външните размери на амфитеатъра са 100 х 80 м, а самата арена е 60 х 40 м.

Следвайки естествения терен на хълма източно от града, той е изграден от два сектора, разположени във височина, разделени към арената помежду си от широка обиколна алея. Секторите за посетители са отделени чрез радиални стълбища.

Сердикийският амфитеатър се е ползвал за циркови игри и гладиаторски битки, той е изграден върху останки на по-ранен театър от II век. Сега останките от амфитеатъра се намират между улиците „Малко Търново”, „Московска”, „Будапеща” и бул. „Дондуков”, а запазени части от него могат да бъдат видени във фоайето на хотел „Арена ди Сердика”.

Смята се, че Амфитеатърът на Сердика, датиран от края на III век, се е доближавал по размери до прочутия Колизеум в Рим и е бил вторият най-голям такъв в пределите на империята.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки