Писателка с три версии за пожара в Нотр Дам


Писателка с три версии за пожара в Нотр Дам
Пожарът в катедралата „Сен Сюлпис"
16 Април 2019, Вторник


Точно преди месец пламъци обхващат и втората по големина църква в Париж, в която са заснети някои от сцените в култовия филм „Шифърът на Леонардо".

Автор: Десант

Три версии за пожара в Нотр Дам развива авторката на романа „Джамията „Парижката Света Богородица“: 2048 година" Елена Чудинова.

Първата версия: Случайно възпламеняване

Засега основната версия на следствието е за случайно възпламеняване по време на реставрационните работи. По фасадата на катедралата действително текат ремонтни работи, при които се използват дървени стълби, има разпилян строителен боклук в близост до дървените елементи на покрива. В същото време над френската столица духа сух и отривист вятър. 

Много парижани обаче споделят, че възникването на пожара не прилича на случайно възпламеняване - огънят започва да бушува твърде повсеместно. „Това не е бензиноколонка, че за се възпламени от една искра. Там не е имало кой знае колко дърво, за да възникне толкова мощен огън", казват експерти, съмняващи се в естествените причини за пожара. 

Втора версия: Отмъщение на Макрон от левите групировки „Жълтите жилетки"

Един коз в полза на версията, че пожарът не е случаен, е фактът, че огънят избухва точно преди началото на обръщението към нацията на френския президент Емануел Макрон, следствие на което той бе принуден да отложи речта си. Неговото изявление бе по повод ситуацията около т.нар. движение „Жълтите жилетки", което вече половин година организира масови протести с искания за кардинални реформи и оставки. 

Нагнетяването на политически страсти в страната е много силно, при това в последните месеци сред „жилетките" се засилва крилото на левите екстремисти, на чиято съвест лежат погромите и палежите по време на тези „мирни митинги". 

Възможно е, подпалването на Нотр Дам да е следствие на планиран удар по всичко, което протестиращите ненавиждат - и по религията, и по държавата, и по Макрон...

Трета версия: Терористичен акт на ислямисти

Всякаква спекулация около подобна трагедия е опасна, но все пак трябва да се има предвид един факт: в деня на пожара - 15 април, в западноевропейските започва Страстната седмица, предшестваща Христовото възкресение, чествано на Запад като Пасха.

Чудинова припомня и други случаи, когато именно по това време се случват различни драматични събития - през пролетта на 2010 г. в началото на Страстната седмица ислямски радикалисти организират в Москва кървави атентати в метростанции „Лубянка" и „Парк на културата" с многобройни жертви.

Междувременно, някои медии припомниха един случай на подобен пожар отпреди месец, който обаче така и не получи широка световна гласност.

На 17 март - дата, на която се отбелязва християнският празник Денят на свети Патрик, в старинната църква „Сен Сюлпис" в центъра на Париж при неизяснени обстоятелства избухва пожар. Огънят охваща една от вратите на катедралата, което не изключва версията за умишлено подпалване. За щастие, пожарните пристигат навреме и бързо потушават огнената стихия. 

Това е втората по големина църква в Париж след Нотр Дам и в нея са заснети някои от сцените в култовия филм „Шифърът на Леонардо".

Засега остава неясен отговорът на въпроса дали пожарът в двете парижки светини е следствие на случайност, или е злонамерено престъпление... Да се надяваме, че истината скоро ще бъде разкрита.


В категории: Анализи , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки