На какво да обърнем внимание, когато купуваме продукти за великденската си трапеза


На какво да обърнем внимание, когато купуваме продукти за великденската си трапеза
15 Април 2019, Понеделник


Заради чумата по дребните преживни животни, българското агнешко месо няма да е достатъчно, за да задоволи нуждите на пазара

Автор: Десант

Не е тайна, че българското овцевъдство в последно време изпитва редица трудности и няма да може да задоволи нуждите на българския пазар от месо за Великден и Гергьовден. Това в голяма степен се отнася за районите покрай българо-турската граница, където заради зараза от чума, бяха избити поголовно цели стада от дребни преживни животни. Затова и за предстоящите празници много от търговците ще разчитат на внос.

Вече писахме, че с цел по-добра информираност на потребителите за това къде е отгледано агнето, чието месо се продава в магазина, върху разфасовките вече ще се поставя здравна маркировка в различни цветове – син, когато страната на произход е България, и червен, когато животните идват от друга държава.

Българското агнешко ще е със син печат, вносното – с червен

Специално в Бургас българското агнешко месо на кооперативния пазар в морския град се продава по 12 лева за килограм. Търговците са категорични, че това ще е и цената по празниците и тя няма да падне нито за Великден, нито за Гергьовден.

Цените на вносните разфасовки, които най-често се продават дълбоко замразени в големите хипермаркети, започват от 10,99 лв. и достигат до 16,99 лв. за килограм. 

Освен на обръщат внимание на печата върху мръвката, потребителите лесно могат да разпознаят прясното агнешко месо.

„Когато е свежо, то е с розов цвят, не трябва да е лепкаво и да има неспецифична миризма“, предупреждава д-р Денка Нгуен, главен инспектор в ОАБХ-Бургас.

Що се отнася до козунаците, тя съветва да обръщаме най-вече внимание на етикетите дали срокът на годност не е изтекъл. Освен това, производителите са длъжни да изписват всички компоненти, които са вложили при производството му, така че ако някой от потребителите има проблем и е алергичен към някоя съставка от съдържанието на продукта, той не бива да го купува.

Д-р Нгуен обръща внимание, че срокът на годност на едно яйце е 28 дена от датата на снасянето му и не бива да боядисваме по-стари яйца за празника. Черупките на яйцата, които се продават, следва да бъдат маркирани с БГ номера на животновъдния обект, откъдето произлизат.

Когато едно яйце е прясно, въздушният мехур, който се образува неизменно в него, трябва да е много малък. Колкото по-голяма е въпросната въздушна камера, толкова по-дълго е престояло яйцето. За съжаление, това може да се установи едва, след като го сварим и обелим.

По отношение на боите, които купуваме за багренето на яйцата, от бургаския клон на Българската агенция по безопасност на храните подчертават, че те трябва да са със сертификат за произход и да са предназначени за хранително-вкусови цели.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки