Представиха в Бургас изложба за първата българска рота в НАТО


Представиха в Бургас изложба за първата българска рота в НАТО
12 Април 2019, Петък


Тя е съставена от наши политически емигранти на Запад и е съществувала от 20 октомври 1951 г. до 30 юни 1964 г. 

Автор: Десант

Малко известен факт е съществуването на Българска национална доброволческа рота № 4093 (Bulgarian Volunteer Company 4093) като част от американските въоръжени сили в Западна Европа. Тя съществува от 20 октомври 1951 г. до 30 юни 1964 г. и е сформирана изцяло на доброволчески принцип.

С нейната организацията и набирането на доброволци се заема д-р Г. М. Димитров, лидер на БЗНС, който по онова време е емигрант в САЩ и е председател на Българския национален комитет. Само за три седмици той успява да убеди над 200 човека да се присъединят към ротата с думите: „Ние ще бъдем съюзници, а не наемници".

Със своето участие българските политически емигранти, обявени за невъзвращенци, демонстрират дълбокото си несъгласие с комунистическото управление на България.

За 13-годишното си съществуване Рота 4093 в НАТО доказва, че българският народ не е напълно покорен от комунистите. - Функционирането на това първо българско военно формирование в НАТО демонстрира силата и независимостта на българския национален дух и потвърждава, че българската емиграция на Запад е запазила любовта към родината и вярата в демократичните ценности.

С ротата българският народ на практика става част, макар и символична, от военната организация на НАТО много преди 29 март 2004 г., когато Република България се присъединява към Алианса.

На 12 април на площада пред сградата на общината в Бургас беше представена фотодокументална изложба „Една изстрадана мечта за свобода – Първа българска рота в НАТО 1951-1964“. Поводът за нея е 70 години от създаването на НАТО и 15 години от приемането на България в Атлантическия съюз.

Представени са материали от Националния военноисторически музей, както и лични архивни документи и фотоси на Тодор Кавалджиев – вицепрезидент на България в периода 1997-2002 г., и на други членове на БЗНС.

След премиерата й в Бургас, предстои представянето на изложбата в цялата страна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки