Детски играчки с опасна слуз, забранени в ЕС, се откриват в търговската ни мрежа


Детски играчки с опасна слуз, забранени в ЕС, се откриват в търговската ни мрежа
12 Април 2019, Петък


Проучване на „Активни потребители" е установило наднормено съдържание в тях на химичния елемент бор

Автор: Десант

През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая за открити еднотипни опасни детски играчки, разпространявани под търговското име „slime”, превеждано при българските аналози като слуз, лепкава каша или желе. Те вече са забранени в ЕС.

Но проучване на Българската национална асоциация „Активни потребители" е открила в търговската мрежа още 6 такива артикула. 

От организацията са изпратили за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория 9 играчки, обозначени от производителите като „slime”. В 6 от пробите е установено наднормено количество на химичния елемент бор. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

При другите четири измервани метала: никел, кадмий, арсен и олово, наднормени количества няма, но 3 от продуктите стойностите им са близки до разрешените лимити. Това показва, че риск от съдържание на повишени количества тежки метали в играчките тип „slime” съществува.

В същото време, нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти се оказва, че не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки.

При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

В европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) всяка седмица се публикуват нотификации от държавите членки за открити и забранени от тях опасни стоки. След преглед на актуалните предупреждения от „Активни потребители" се натъкват на нотифициран през януари 2019 г. (забранен от Люксембург) продукт Slime - фигурка с желе, който свободно се предлага в България във веригата „Хиполенд".

Това поставя редица въпроси, свързани с ефективността на контрола на пазара в рамките на единния европейски пазар. Основният сред тях е, не трябва ли да се повиши координацията и сътрудничеството на контролните органи, за да може контролът в свободния пазар да бъде по-ефективен?

Заслужава да се обсъди и въпросът каква е отговорността на търговците, предлагащи продукти, които вече са нотифицирани като опасни от друга държава-членка, изтъкват от потребителската асоциация.

Играчките от типа „slime” са популярни, а поради ниската цена, и достъпни за децата. Масовото производство на тези продукти се извършва в Китай. Както показва проучването на „Активни потребители" и списъкът със забранени продукти в Европа, в голям процент от тези играчки се съдържат наднормени количества метали, най-вече бор, т.е. те не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство (Директива 48/2009).

Фактите са красноречиви и водят до извода, че играчките от типа „slime”, наричани още слуз, лепкава каша или желе, могат да бъдат опасни за здравето на децата! Особено висок е рискът да попаднете на замърсена играчка при покупка в Интернет.

Затова от „Активни потребители" съветват родителите да не купуват на децата си  подобни артикули.

Резултатите от проучването са подадени като сигнал към националния контролен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които би трябвало да се намесят своевременно и да изтеглят въпросните продукти от пазара.

Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg

За проучването:

В проучването са включени: 9 марки детски играчки тип "slime" (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е определено съдържанието на 5 химически елемента, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за максимално допустимите граници на металите са съгласно Директива 48/2009 на ЕС.

Колко опасен е химичният елемент бор?

В природата той се среща в малки количества в състава на много минерали, като най-известен е бораксът. Борът се използва широко в индустрията, например при производството на стъкло, като дезинфектант, инсектицид и др. В детските играчки елементът попада  при влагането на боракс, който е част от компонентния състав на полимерите изграждащи продуктите тип „slime”.

Борът не е канцероген, но е силно токсичен за насекомите и по-слабо за хората и бозайниците. При вдишване или контакт с кожата, лигавиците и очите съединенията на бор водят до раздразнение, възпаление и малки ранички, които обикновено са обратими при прекратяване на въздействието.

При системно излагане на бор се наблюдават  сериозни репродуктивни и хематологични проблеми. Не е разрешен за влагане в хранителни добавки. Съдържанието му в детски играчки е ограничено с Директива 48/2009 на ЕС.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки