Запорираха сметката на тубдиспансера във Варна заради дългове


Запорираха сметката на тубдиспансера във Варна заради дългове
10 Април 2019, Сряда


Здравното заведение дължи пари на различни институции, доставчици на лекарства, както и за храната на болните

Автор: Десант

Банковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни забoлявания във Варна е запорирана заради дългове. Неразплатените суми са близо 300 000 лева. Здравното заведение дължи пари на различни институции, доставчици на лекарства, както и за храната на болните, съобщава БНТ.

Тубдиспансерът във Варна трупа дългове от години. Причината за това е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.

„Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лева от министерството и представете си останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, Пловдив, Бургас и Русе”, коментира управителят на здравното заведение доц. д-р Христо Ганчев.

От няколко месеца работещите в болницата не са получавал заплати. Въпреки тежките моменти, напуснали лекари и медицински сестри няма. „Трудно е. С всеки ден си казваме сигурно ще ни дадат, ще ни преведат пари. Може би това вече е търпимостта, която имаме, защото смятам, че 5 месеца са много месеци”, заявява главната сестра Йорданка Славова .

Според управителя на болницата, задълженията се трупат заради сбърканата здравна система в България. „И от там идва всичкото това голямо струпване, липсата на средства и невъзможност да продължаваме нормално да работим. Болницата не е голяма, нужни са около 1 млн. лева годишно, а ние получаваме 300 000 хиляди”, добавя доц. д-р Христо Ганчев.

Това не са единствените проблеми за болницата. От години сградният фонд се руши, обновяване не правено от десетилетия и има нужда от спешен ремонт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки