Патриарх Неофит ще приеме папата, но клирът няма да участва в други мероприятия


Патриарх Неофит ще приеме папата, но клирът няма да участва в други мероприятия
04 Април 2019, Четвъртък


От Светия синод отказват да предоставят и преводач по време на визитата на понтифика у нас, нито пък патриаршеския хор

Автор: Десант

Поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции. Това се изтъква в единодушно взето решение на Светия синод относно височайшата визита на понтифика у нас.

Що се отнася до онази част на предложената проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, Негово светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Светия синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5 май, но по всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно, категорични са митрополитите. 

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” също е възможно, но без каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди. За владиците това е неприемливо, тъй като Светите Канони не го допускат. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

Светият синод не дава съгласието си и дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас. Той може да превежда единствено при посещенията в сградата на Светия синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Членовете на Светия синод също така не дават благословията си клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.

Понтификът ще бъде на апостолическо посещение в България на 5 и 6 май. Програмата му предвидено премиерът Бойко Борисов да го посрещне на летището. След това главата на католическата църква ще се срещне с президента Румен Радев. Предвидена е и среща на папата с граждани и дипломати на пл. Атанас Буров, където папата ще говори.

След срещата си с патриарх Неофит и митрополитите в Синодалната палата, папата ще се помоли пред иконостаса на св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Молитвата Царица Небесна, която по традиция папата чете в неделя от Рим, тази година ще бъде произнесена от него на площад „Свети Александър Невски".

Вечерта на 6 май е предвидено Събитие за мир с папата в присъствието на представители на различните вероизповедания в България. То ще е на пл. Независимост в София, където ще има Молитва на папата. В тази обща молитва обаче няма да се включат клириците на Българската православна църква.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки