Четири ще са административните органи по мрежова и информационна сигурност


Четири ще са административните органи по мрежова и информационна сигурност
03 Април 2019, Сряда


Вижте кои ще са те

Автор: Десант

Правителството определи административните органи, към които ще бъдат създадени национални компетентни органи по мрежова и информационна сигурност. Това е важен етап от изграждането на националната институционална система в областта на киберсигурността.

Министърът на енергетиката е определен за административен орган в сектор „Енергетика“, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията - за секторите „Транспорт“, „Цифрова инфраструктура“ и „Цифрови услуги“, министърът на здравеопазването - за сектор „Здравеопазване“, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството - за сектор „Доставка и снабдяване с питейна вода“.

По този начин министрите ще определят операторите на съществени услуги в посочените сектори, както и ще осъществяват координация и контрол върху дейността им, свързана с мрежовата и информационната сигурност.

Със същото решение кабинетът прие и Методика за определяне на операторите на съществени услуги. С нейна помощ административните органи ще извършат оценка на услугите в секторите.

Целта е да бъдат ограничени мащаба, честотата и въздействието на киберинцидентите и да бъдат повишени надеждността, устойчивостта и ефективността на мрежите и информационните системи на всички субекти в обхвата на Закона за киберсигурност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки