„Мартенските музикални дни” приключиха триумфално в Букурещ


„Мартенските музикални дни” приключиха триумфално в Букурещ
02 Април 2019, Вторник


Финалният концерт на нашия най-авторитетен форум на голямата музика бе изпълнен в рамките на културната програма по повод румънското председателство на ЕС

Автор: Огнян Стамболиев

Тазгодишното 59-то издание на нашия най-авторитетен форум на голямата музика, „Мартенските музикални дни”, основан от незабравимия градител на българската култура Илия Темков (1923- 2002) и ръководен мащабно и умело от музиковедката Ива Чавдарова, зарадва своята публика с редица концерти на много високо ниво с големи музиканти и състави от 17 страни на света.

Новото бе, че фестивалът приключи в Букурещ, където Фестивалният оркестър беше поканен да изнесе финалния концерт в рамките на културната програма по повод румънското председателство на ЕС.

На 1 април, в една от най-красивите и акустични зали в Европа, Атенеума (построен в неокласически стил през 1888 г. от френския архитект Албер Галерон), нашите млади музиканти изпълниха една сериозна и трудна програма с творби на трима класици от ХХ век : „Класично и Романтично” на Панчо Владигеров, Втория цигулков концерт на Сергей Прокофиев и Сюитата из балета „Жар птица” на Игор Стравински.

Възторжената румънска публика дълго аплодира диригента Емил Табаков и цигуларя – виртуоз Светлин Русев, като ги помоли за няколко биса – с музика на Бах, Паганини и Владигеров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки