Църквата в Беренде с безценни средновековни стенописи е оставена да се руши


Църквата в Беренде с безценни средновековни стенописи е оставена да се руши
02 Април 2019, Вторник


Старинният храм се датира от периода на Второто българско царство и се смята, че е построен по времето на цар Иван Асен II

Автор: Десант

Уникалната средновековна църква ”Св. св. Петър и Павел” до драгоманското село Беренде продължава да се руши, изоставена на произвола на времето и природните стихии, а в Министерството на културата нехаят и все така не отпускат необходимите средства за спешната реставрация на безценните й стенописи от XIII – XIV век, сравними само с тези в Боянската църква, заявяват от сдружение „Православна младеж – Света Петка Търновска“.

Старинният храм се намира на левия бряг на река Нишава в местността Селище. Датира се от периода на Второто българско царство и се смята, че е построен по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на XIII век.

„Св. св. Петър и Павел” е от малките еднокорабни църкви, с една полукръгла апсида и с цилиндричен свод, покрит с каменни плочи.

Гробищната църква при с. Беренде е обявена за „народна старина” в „Държавен вестник” още през далечната вече 1927 г. Стенописите в нея– дело на изкусни майстори зографи, са обявени за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Самата църква до с. Беренде, община Драгоман, е декларирана като художествен паметник на културата от НИПК през 1978 г.

За съжаление, към днешна дата държавата не прави почти нищо за възстановяването на тази светиня, а състоянието на древната църква и най-вече на стенописите в нея се влошават буквално от ден на ден.

От сдружение „Православна младеж – света Петка Търновска“ припомнят, че през 2007 г. злосторници демонтират и отнасят незнайно къде медния покрив на църквата, в резултат от което след всеки дъжд водата започва необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно рушат и съсипват безценните и изкусно изписани средновековни стенописи, които не само че по нищо не отстъпват на тези в прочутата Боянска църква, но и дори са по-стари от тях с няколко десетилетия.

Липсата на охрана също си казва своето – преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара,като при това повредиха и част от уникалните стенописи в църквата, припомнят още от православното младежко сдружение.

Ако не се предприемат спешни мерки от страна Министерство на културата и НИНКН, стенописите в този средновековен храм с евангелски сцени и с изображенията на св. архангел Гавраил, св. архангел Михаил, св. св. Константин и Елена, както и на светците воини св. Теодор Стратилат, св. Димитър и св. Георги, които никога не са били професионално реставрирани или консервирани, съвсем скоро ще бъдат съсипани и заличени напълно под пагубното въздействие на влагата и мухъла, предупреждават от православното младежко сдружение.



Нека не забравяме също, че в Член 1. (2) на Закона за културното наследство много ясно и точно е формулирано, че „държавата осигурява закрилата на културното наследство независимо от местонахождението му”, напомнят от  „Православна младеж – света Петка Търновска“. Затова те настояват още тази пролет Министерство на културата да осигури необходимото финансиране за спасяването и консервацията на безценните стенописи в църквата в Беренде - художествен паметник на културата от национално значение.

Родолюбивата кауза за спасяването на този по чудо оцелял средновековен храм си струва усилията – църквата „Св. св. Петър и Павел” до село Беренде, която е само на 56 км от София, има потенциал да се превърне и в един от най-посещаваните у нас обекти за поклоннически пътувания и културен туризъм, убедени са в младежкото православно сдружение.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки