Външно министерство: България няма да допусне намеса от чужда държава в законодателния си процес


Външно министерство: България няма да допусне намеса от чужда държава в законодателния си процес
29 Март 2019, Петък


Изявлението на ведомството е по повод твърдението на турския външен министър, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност

Автор: Десант

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, обяви Министерството на външните работи (МВнР).

Ведомството разпространи съобщение във връзка с появилата се по-рано информация, че Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон.

От външното ни министерство поясняват, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е поискал телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, по време на който изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив - гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

„България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого", отбелязват от министерството в съобщението до медиите.

Припомняме, че депутатите на ГЕРБ и на ДПС по време на окончателното обсъждане на промените в Закона отхвърлиха ограничителните текстове на "Обединени патриоти" и така бе прието вероизповеданията, които имат и държавна субсидия, да могат да получават финансиране и от чужбина, като няма да са задълженита декларират даренията си пред държавата.

На това остро се противопостави лидерът на НФСБ - депутатът Валери Симеонов, който изтъкна, че идеята за ограничения е била засилване на контрола и изсветляване на чуждото финансиране.

"Когато едно вероизповедание получава субсидия от държавата, не е редно то да зависи от чужди, външни на България финансови потоци. Това означава, че това вероизповедание може да бъде използвано като политически инструмент, на което сме свидетели в последните 30 години".


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки