Министерството на отбраната продава спорни имоти край морето


Министерството на отбраната продава спорни имоти край морето
Снимка: Офнюз
27 Март 2019, Сряда


Освен апетитния терен в Черноморец, за продан са обявени парцели в Перник и в „Красна поляна“ в София

Автор: Янко Крумов

С правителствено решение статутът на имоти, управлявани от Министерство на отбраната, се променя от публична в частна държавна собственост.

За ведомството и Българската армия необходимостта от ползването на имотите - публична държавна собственост е отпаднала, а като имоти - частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия, съгласно Закона за държавна собственост /ЗДС/ и Правилника за прилагане на ЗДС.

Обектите със сменен статут са поземлени имоти, и се намират в район „Красна поляна“ в гр. София.

Съгласно друго решение на Министерския съвет, се разрешава продажбата на недвижими имоти - частна държавна собственост, които са предоставени за управление на Министерството на отбраната и са с отпаднала необходимост от ползване.

Първият имот се намира в местността „Тръстен имот“ в гр. Петрич и представлява незастроен терен.

Вторият имот се намира в местността „Червенка“ в гр. Черноморец и представлява поземлен имот, заедно с разположените в него 20 сгради.

Припомняме, че жители на Черноморец протестираха през 2016 г. заради решението на МС 200 декара земи в местността „Червенка“ да бъдат деактувани от публична държавна собственост – в частна държавна. Това, според местните, още тогава бе знак, че се готви тяхната продажба. 

За тези терени, на които е имало военни складове, от години се водят спорове. Над 400 наследници на 80 собственици на земите си ги искат обратно, след като преди години техните имоти са били взети от държавата. Местните никога не са били обезщетявани, твърдят от Сдружението в защита на собствениците на земи в Черноморец.

Видно протестите не са дали резултат, тъй като 3 години след общественото недоволство земята, заедно с постройките, действително е обявена за продажба.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки