Ердоган иска да превърне отново в джамия църквата "Света София" в Истанбул


Ердоган иска да превърне отново в джамия църквата "Света София" в Истанбул
Снимка: timesofisrael.com
25 Март 2019, Понеделник


Бившата християнска базилика към днешна дата е музей

Автор: Десант

Турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква "Света София" в Истанбул отново в джамия, съобщава "The Times of Israel". В свое интервю турският президент заявява, че ако музеят "Св. София" стане джамия, може да падне таксата за вход.

Бившата християнска базилика към днешна дата е музей. Според Ердоган, ако "Света София" придобие статут на джамия ще може да бъде посещавана безплатно от туристите от всички вероизповедания. Сега входът е 10 долара.

Катедралата се смята за най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е през VI век и в продължение на близо 1000 години е била най-големият християнски храм в света. След превземането на Константинопол от османците през XV век е превърната в джамия, като допълнително са й пристроени минарета. През 1935 г. "Св. София" престава да бъде джамия и е обявена за музей.

Още след като Ердоган дойде на власт, критиците и защитниците на секуларизма започнаха да споделят опасения, че правителството разработва тайна програма за преустройство на „Света София" в джамия.

Но най-важният съд на Турция през септември миналата година отхвърли искането „Света София" да бъде отворена за мюсюлмански молитви, пише още израелското издание.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки