„Коледа в Бургаския регион“ ще се пренесе в австрийския Музей на тихата нощ


„Коледа в Бургаския регион“ ще се пренесе в австрийския Музей на тихата нощ
Снимки: Stille nacht museum
19 Март 2019, Вторник


Всяка година на фестивала „Advent der Kulturen“ в алпийското градче Вагрейн се кани една държава от Европа, която да представи традициите си с автентична музика и кухня. Тази година това ще е България 

Автор: Десант

Регионалният исторически музей в Бургас ще се включи в специализирана експозиция, посветена на Коледа. Тя ще бъде подредена в Музея на тихата нощ (Stille nacht museum) в австрийския град Вагрейн.

В нея ще бъдат представени информация и снимки за посрещането на Рождество Христово в Бургаския край.

Идеята за съвместни дейности между двата музея е осъществена от почетния консул на Австрия доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева.

След първоначалната размяна на информация за местните традиции и обредност в дните около Коледа, австрийският музей прояви интерес да представи България с акцент върху Бургаския регион по време на предстоящия фестивал в алпийското градче, който ще се състои в края на 2019 г. Това ще стане чрез специална изложба на тема „Коледа в Бургаски регион“, съпътствана от концерт и българско участие в кулинарния Адвентпазар.

Коледният музей е една от атракциите в алпийското градче Вагрейн, което е едно от популярните дестинации за ски туризъм и реализира 1 милион нощувки годишно. В тази връзка, предлагането на богата програма от събития е приоритет за градската културна асоциация.

От 10 години с подкрепата на местния туристически съюз тя провежда фестивала „Advent der Kulturen“. Всяка година на него се кани една държава от Европа, която да представи традициите си с музика и автентична кухня.



Самият Музей на тихата нощ е посветен не само на живота и творчеството на поета Джозеф Мор (1792-1848), който прекарва последните единадесет години от живота си като викарий във Вагрейн, но и на глобалното разпространение и въздействие на любимата на цял свят коледна песен „Тиха нощ, свята нощ".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки