Писателят, който четат на повече от 40 езика


Писателят, който четат на повече от 40 езика
14 Март 2019, Четвъртък


На 15 март се навършват 40 години от смъртта на Емилиян Станев

Автор: Атанас Коев

На 15 март 2019 г. се навършват 40 години от смъртта на големия български белетрист Емилиян Станев. Интересен е житейският и творчески път на търновския творец, чието родословие води началото си от Еленския край.

Рождената дата на видния български писател е 28 февруари 1907 г. (15 февруари по стар стил), като той е първородно дете на Стоян и Мария Станеви. Бащата на твореца е дребен чиновник в търновския съд и страстен ловец, един от създателите на търновското ловно дружество „Сокол“.

Той отрано повежда невръстния си син на лов, а когато навършва 15-години му купува и пушка. Първите впечатления от досега с природата, с неумолимите и закони оставят трайни следи у бъдещия писател и по късно са отразени осезателно в неговото творчество.

Прогимназия Никола Станев (истинското име на Емилиян Станев), завършва в старопрестолния град, а детските му години тук са едни от най-хубавите моменти в живота на твореца. Неслучайно по-късно той с умиление си спомня, че в Търново за него „детството беше непрекъсната красота.“

През 1922 г. семейството му се преселва в Елена, където писателят учи до шести клас, а на матура се явява във Врачанската гимназия. След това той се опитва да следва в Художествената академия и в Свободния университет, но и двата му опита пропадат. Богатата си култура бъдещият творец получава чрез самообразование-изучава философия, чете руските и западноевропейски класици, като любими автори му стават Достоевски, Чехов и Толстой.

През 1932 г. писателят постъпва на работа в столична община, където работи като дребен чиновник до 1944 г. В началото на 1945 г. е назначен за управител на ловно стопанство „Буковец“, Търновско. След около петгодишен престой се завръща в столицата и постъпва на работа във вестник „Литературен фронт“, където завежда отдел „Белетристика“.

Писателят на два пъти е избиран за народен представител от Димитровград. От средата на 30-те години е член на СБП, а през 1974 г. и е избран за академик. Литературният си псевдоним Емилиян Станев приема под давление на  литературния критик Димитър Митов и писателката Калина Малина.

За пръв път търновският творец публикува разказа си „Срещу Великден“ в библиотеката  „Книга на книгите“ през 1931 г., а е забелязан от литературната ни  критика след излизането на разказа „Крадецът и кучето“ във вестник „Литературен глас“ през 1934 г.

Първата книга на Емилиян Станев е сборникът с разкази „Примамливи блясъци“ появила се на книжния ни пазар през 1938 г., като в нея основно място е отделено на човека с неговите всекидневни проблеми, на природата и животните. Писателят увлекателно показва убийственото всекидневие на обикновените хора, затъпяващият труд и контрастите в обществото. Героите му са съпътствани от унижения и несполуки, но същевременно не отиват по-далеко от стихийния протест.

Авторът много добре е представил психологията на провинциалния град, както и на изявената личност поставена в еснафско обкръжение. Емилиянстаневите герои непрекъснато се лутат и не могат да излязат от безизходицата, в която се намират. Единствен техен отдушник са сънищата и мечтите им, както и плановете им за по-интересен и смислен живот („Чужденецът“). В разказите „През зимата“ и „Пролетни стремежи“ са описани красотата на природата и взаимоотношенията между животните.

Сборникът „Сами“ поставя началото на поредица от книги за природата и животните-„Вълчи нощи“, „Дива птица“, „Тежък живот“, „След лова“ и др. Тези творби нареждат белетриста Емилиян Станев сред най-изтъкнатите анималисти не само у нас, но и в чужбина.

В тях авторът рисува природата като нещо безкрайно и първично, като сполучливо описва жестоките и неумолими нейни закони, водещи до оцеляване на силните и приспособените. Това всъщност е и човешкото общество в условията на капитализма, нещо твърде актуално и днес.

През втората половина на 40-те години търновският творец започва да пише повести и романи, като от повестите му се откроява „Крадецът на праскови“, излязла през 1948 г. От октомври 1950 г. Емилиян Станев започва да работи върху романа „Иван Кондарев“ и в продължение на 14 години се занимава с написването му. Това е най-мащабното негово произведение, като централна е политическата тема, както и житейските съдби и отношенията между отделните герои.

Философските проблеми, преплетени с нашата средновековна история, творецът от старопрестолно Търново разглежда в романите „Легенда за Сибин“, „Тихик и Назарий“ и „Антихрист“.

В края на живота си Емилиян Станев се връща отново към разказа, създавайки няколко великолепни творби – „Вълкът“, „Скот Рейнолдс и непостижимото“, „Язовецът“ и др. В последната си незавършена творба „Насън и наяве“, той поставя въпроса за отговорността на съвременната наука пред човечеството, като посочва че разумът е преди всичко отговорност.

Изявеният и талантлив търновски писател умира на 15 март 1979 г., като последното му желание е да бъде погребан в родния си Търновград. След смъртта му в старата столица е изграден модерен музей, представящ по подобаващ начин живота и творчеството на Емилиян Станев.

Днес творбите му са преведени на по-вече от 40 езика, като „Крадецът на праскови“ и анималистиката му са включени в световни антологии, което е своеобразно признание за таланта и актуалността  на неговите произведения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки