Каруците в Казанлък ще продължат да кръстосват града


Каруците в Казанлък ще продължат да кръстосват града
Снимката е илюстративна
28 Февруари 2019, Четвъртък


Вижте защо движенето им не може да бъде забранено, както настояваха гражданите

Автор: Десант

Пълната забрана за движение на каруци на територията на община Казанлък е невъзможна, защото се разминава със Закона за движение по пътищата. Това стана ясно на двешната сесия на общинския съвет в Града на розите, на която бяха гласувани промени в Наредба №30, регламентираща движението на ППС с животинска тяга.

До необходимостта от тези поправки се стигна след трагичен инцидент с двама загинали на 27 октомври 2018г. , причинен от каруца.

Местният парламент бе принуден да разгледа нормативния акт и заради гражданския натиск по време на кампанията на регионалната PressTV „Спри каруците-убийци“. След надигналото се недоволство на казанлъчани против хаоса с талигите, предложения за ревизиране на наредбата направиха общинските съветници от БСП в Казанлък, МВР и комисията по сигурност и обществен в казанлъшкия парламент.

От тях стана ясно, че към момента Община Казанлък не е изисквала ветеринарен паспорт на конете за впряг. Също така не е ясен и реалният брой на ППС-та, задвижвани от животни на територията на общината.

Съобразно новите норми, вече всеки кон трябва да притежава паспорт по Закона за ветеринарно-медицинската дейност и едва след това може да получи и паспорт от казанлъшката общинска администрация, че е годен като животинска сила за ППС.

Собствениците на ППС с животинска тяга, вече ще са длъжни в 14-дневен срок след придобиването на каруцата да я регистрират в кметството по местоживеене. Също двуседмичен е срокът за бракуване на каруца или смяната на собственика й, обстоятелства, които трябва да се декларират в кметството.

Водачът на талигата ще е длъжен да носи в себе си регистрационния талон на каруцата и коня, както и трябва да има два бели или жълти светлоотразители отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта, добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки