По какво можем да отгатнем, че идва пролетта


По какво можем да отгатнем, че идва пролетта
Снимки: shutterstock.com
25 Февруари 2019, Понеделник


Вижте няколко неподозирани признака за настъпването на този сезон

Автор: Десант

За повечето хора идването на пролетта не зависи от датата в каленсара, а от първите разцъфнали цветя, пеенето на птиците и пристигането на лястовичките и щъркелите.

От древни времена хората наблюдават промените в природата и така са се ориентирали в сезоните. Но освен стандартните признаци за настъпването на пролетта, съществуват и други, за които едва ли се досещаме, че са предвестници на този сезон или поне не си даваме сметка за това.

На какво мирише пролетта

Още преди да се разпукат пъпките на първите цветя, ние усещаме, че въздухът се е променил. Най-първият аромат на настъпващата пролет е мириса на бактериите стрептомицети, които със затоплянето на времето започват активно да се размножават.

„Стрептомицетите живеят в горния слой на почвата и миризмата на отделяното от тях летливо съединение — геосмин — представлява познатия на всички землист пролетен аромат на почва" — обяснява Сюзън Перкинс, микробиолог в Американския музей по естествена история.

За стрептомицетите геосминът е оръдие за отблъскване на другите бактелии, но за нас, пората, това вещество определя мириса на мокра земя... 

За малките на дивите животни настъпва време за забава

С настъпването на пролетта малките лисичета, а също и малките на другите диви животни, излизат от дупките, хралупите и зимните си укрития и го удрят на игри. 

„Първоначално родителите носят храна в дупката, където лисичетата са защитени от гладните койоти, но настъпва ден, когато те стават достатъчно укрепнали, за да излязат на открито и тогава разирам, че пролетта е настъпила" — споделя Роналд Кейс, биолог от Университета в Северна Каролина, САЩ.



Младите дроздове се учат да летят

През пролетта долетелите от юг дроздове си свиват гнезда и започват да мътят яйца. Само след 12-14 дни от тях се излюпват безпомощни птиченца. След пет дни те отварят очи, а след две седмици вече започват да се учат да летят.

Родителите им ги хранят и защитават в продължение на един месец, докато напълно не усвоят летенето. След което младите дрроздове започват самостоятелен живот.



Гледана от Космоса Земята става все по-зелена

Видео на НАСА демонстрира как през пролетта Земята променя своя облик: в Северното полукълбо изчезват кафевите тонове и започват да преобладават зелените краски.




Пролетни песни

През прролетта в Северното полукълбо се завръщат десетки видове птици. Едни от първите са скворците, чието пеене може да се чуе още през март. 

В началото на април пристигат още пойни птички, сред които и чинките, чието пеене може да се счита за признак на пълноценното настъпване на Нено величество Пролетта. 



Сивите китове се отправят на дълго плаване

През пролетта две от съществуващите в света стада от сиви китове започва своята миграция в северните морета. Първото стадо — чукотско-калифорнийското, напуска Калифорнийския залив, където китовете зимуват, и се отправя към Чукотско и Берингово море. С тях на дългия 16 хиляди километра преход тръгват и родените край бреговете на Калифорния малки китчета. 

„Когато китовете напуснат нашите води, аз разбирам, че е настъпила пролетта" — казва Кен Питерсон, сътрудник в океанариума в Монтерей, Калифорния.

Второто стадо сиви китове зимува близо до Колея и през лятото се връща в Охотско море, североизточно от остров Сахалин.

Всичко разцъфва

През пролетта се появяват и първите цветя. Как растенията разбират, че нужното за цъфтежа им време е настъпило? 

Както обяснява специалиста при Нюйоркската ботаническа градина Барбара Амброуз, растенията реагират на външни стимули, такива като продължителност на светлата част на деня и температурата. 

Също като хората, растенията притежават ациркадни биоритми, т.е циклични колебания на биологичните процеси, свързани именно с деня и нощта. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки