Здравното министерство поиска повече контрол над ТЕЛК


Здравното министерство поиска повече контрол над ТЕЛК
25 Февруари 2019, Понеделник


Появи се информация, че МЗ е готово да отстъпи и да върне частично старата методика на оценяване, но все още няма окончателно решение

Автор: Десант

В петък преди обяд в министерството на здравеопазването се проведе среща на заместник министъра на здравеопазването Жени Начева с директорите на 28-те Районни здравни инспекции и директори на държавни и общински болници, в които има разкрита ТЕЛК комисия.

Според министър Начева министерството дава достатъчно средства за издръжка и възнаграждения но иска от директорите засилен контрол над работата на експертните комисии, за да се намали корупцията при издаването на решения.

Някои от директорите на РЗИ са възразили, че те нямат почти никакви правомощия за контрол по закон. Всички права са дадени на представителите на Националния осигурителен институт, но те в повечето случаи не си вършели работата и пускали всички решения.

Директори на болници пък изразили мнение, че средствата за издръжка на ТЕЛК комисиите не са достатъчни и се налагало да ги дофинансират с част от приходите от НЗОК по клинични пътеки.

На 4 февруари в МЗ се проведе среща и с хора с увреждания, които загубиха част от процентите, получени по старата методика.  На нея беше представен анализ на данните след промените в методиката.

Присъствалите на срещата, сред които и националният омбудсман тогава изразиха недоволство от анализа. Появи се информация, че здравното министерство е готово да отстъпи и да върне частично старата методика на оценяване.

Засега няма окончателно решение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки