Лекари предупреждават: Главоболието не е безобидно, не се лекувайте сами!


Лекари предупреждават: Главоболието не е безобидно, не се лекувайте сами!
21 Февруари 2019, Четвъртък


Особено ако болките в главата са придружени с други симптоми като високо кръвно налягане, зрителни нарушения, изтръпване на крайници и др., търсенето на специализирана неврологична помощ е задължително

Автор: Десант

Главоболие отвежда все повече пациенти до лекарските кабинети през последните дни, заяви началникът на отделението по неврология в УМБАЛ-Пловдив д-р Александър Гиритлиев. Някои от тях се оплакват и че се чувстват отпаднали, потиснати и дори депресирани, опитали са да си помогнат сами, като са пили какви ли не медикаменти, но без  резултат.

Според водещия невролог главоболието може да бъде ранен симптом на пролетна умора, който зачестява през февруари и март. Възможно е да показва психични, неврологични, както и соматични, т.е. общи заболявания, като високо кръвно налягане, възпаления – вирози, синузити, грип.

То може да бъде първично - при мигрена, тензионно (с харакрер на напрежение), тригеминално - в едната половина на главата или вторично - например увреждане в областта на главата и шията, съдови заболявания, нарушения в очите, ушите, носа, зъбите или устната кухина.

Различните типове главоболие са разнородни при двата пола и в определените етапи от живота. Например, мигрената е по-честа при жени от 18-50 години, а клъстъровото, или периодично повтарящото се - при мъже.

Самолечението, ако се практикува често, би могло да стане опасно и да доведе до затруднения в лечението на по-късен етап, напомни д-р Гиритлиев.

Според него този вреден навик не рядко е причина за пропускане на сериозни заболявания и откриването им във вече напреднал стадий, когато лекарят може да направи твърде малко да пациента.

Пациентите трябва да бъдат особено внимателни към силното главоболие с внезапно начало, както и когато е с п-голяма продължителност или протича с нетипични характеристики за самия пациент. Според лекаря, ако главоболието е придружено с други симптоми като високо кръвно налягане, зрителни нарушения, изтръпване на крайници и др., е показател за търсене на специализирана неврологична помощ.

Причините може да са най-различни - от съвсем безобидни и банални като недоспиване и стрес до по-сериозни – хормонални проблеми, неврологични или съдови заболявания. Най-важноте е те да се установят навреме.

Диагностицирането става с различни методи, сред които кръвни изследвания, неврологичен статус снет от невролог, КАТ на глава, ЕЕГ, магнитно–ядрен резонанс, ангиография и доплер, които се извършват в неврологичното отделение на УМБАЛ-Пловдив.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки