НФСБ почете с традиционно шествие-поклонение 146-годишнината от гибелта на Апостола


НФСБ почете с традиционно шествие-поклонение 146-годишнината от гибелта на Апостола
18 Февруари 2019, Понеделник


Докато има и един българин на тази земя – Васил Левски ще бъде светец, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов и изрази недоумение от факта, че църквата мълчи една година за канонизирането на Дякона


С традиционно шествие-поклонение ръководството на НФСБ, народни представители, ТВ СКАТ, активисти и симпатизанти, присъединили се граждани почетоха тази вечер 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.



Шествието тръгна от едноименния паметник и завърши пред църквата „Света Петка Самарджийска“.

Зам.-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев припомни думите на Николай Хайтов, че хора има всякакви, но такива като Левски – чисти, няма.

„Левски отдавна е светец за българския народ“, посочи Хаджиев и добави факта, че за трети път в рамките на една година НФСБ отправя призив към Българската православна църква за канонизиране на Васил Левски за светец.

„Първо – той отдавна е светец в сърцето на всеки българин. Второ - минал е достатъчен исторически период, така, че времето да може да каже тежката си дума по убедителен начин. Не на последно място – борейки се за българската свобода, Левски се е  борил за християнската вяра“, аргументира се зам.-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев.

„Не мога да проумея как, въпреки това, в продължение на една година Светият синод не може да събере кураж и сили не да канонизира Левски, а поне да ни отговори в писмен, словесен вид. Вместо това – мълчание“, заяви след него лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„За мен лично няма по-голям светец от Васил Левски. Със собствени средства и със средства на фирми, които управляваме, ние построихме голям храм – „Свети Георги“, в циганската махала на Бургас, изградихме и още църкви. Въпреки това, аз продължавам да твърдя – за мен няма по-голям светец от Васил Левски. Не проумявам мълчанието на българската църква“, подчерта отново  Валери Симеонов.

Той припомни аргументите, изказани неофициално от служители на църквата, че Левски не можел да бъде канонизиран, тъй като ръцете му били изцапани с кръвта на невинен младеж.



„В същото време Александър Невски е светия и най-големият храм на България носи неговото име. Светия, който е бил пълководец и като такъв е извършил стотици хиляди убийства. Не по-различно е положението и със Свети Димитър Солунски. Значи – аргументите на българската църква за Левски са несъстоятелни. Остава въпросът, след като Левски, който е в сърцето на всеки българин – не може да бъде светец, българска ли е Българската православна църква“, попита Валери Симеонов.

Той припомни, че тази вечер НФСБ отбелязва и 10-годишното дело на един друг голям български светец – Николай Хайтов, който системно проучва фактите около погребението на Васил Левски частично под олтара на църквата „Света Петка Самарджийска“.

„И по този въпрос има мълчание или оспорване, тъй като когато е намерен скелета на Левски под пода на църквата, той набързо е събран в един чувал и е захвърлен. Защото на площада около църквата, който се изгражда по това време от новата социалистическа власт, е трябвало да има паметник на един голям съветски функционер“, каза още Валери Симеонов.

Въпреки това, той завърши с думите „Докато има и един българин на тази земя – Васил Левски ще бъде светец! Поклон пред паметта му!“

Представителите на ръководството на НФСБ, телевизия СКАТ, активисти и симпатизанти на НФСБ, граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки