Делегация, водена от Валери Симеонов, посети българите от Западните покрайнини за годишнината от гибелта на Левски


Делегация, водена от Валери Симеонов, посети българите от Западните покрайнини за годишнината от гибелта на Левски
18 Февруари 2019, Понеделник


Лидерът на НФСБ, депутати и зам.-министри наградиха ученици от 1 до 5 клас, които изучават български език

Автор: Десант

Българска делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов пристигна в Цариброд, за да отбележи 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В Българския културно-информационен център Валери Симеонов, заедно със зам.-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, народният представител от патриотичната партия Росен Живков, заместник-министрите на енергетиката – Красимир Първанов, на културата – Румен Димитров, на регионалното развитие - Валентин Йовев, разговаряха със сънародниците ни от Цариброд, Звонци и Бабушница.



Преди това българската делегация поднесе венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

„Ние сме тук – при българите от Западните покрайнини, за да покажем колко важно е запазването на българското самосъзнание на нашите сънародници зад граница. Някои от българските общества зад граница, каквото е това в Сърбия, са подложени на сериозни репресии. Ето, защо – отново подчертавам, ние сме тук, за да изразим своята съпричастност и категоричната решимост на НФСБ, и на нашето управление, че ще подкрепяме и защитаваме интересите на българите в Сърбия“, посочи лидерът на НФСБ и народен представител Валери Симеонов.

Представителите на българската делегация се включиха в награждаването на ученици от 1 до 5 клас, които изучават български език в ОУ „Христо Ботев“ в Цариброд.

Преди официалната церемония, по време на срещата в Културно-информационния център беше поставен въпроса за липсата на учебници по български език.

„Помощта на българската държава не може да се изразява единствено в официални срещи между министър-председателите, а трябва да се сведе до едно практически-административно ниво. Защото стана ясно, че има глад за учебници – при необходимост от 50 учебници – сръбската държава е отпечатала 30“, даде пример Валери Симеонов.

Той напомни, че все още не е сключено споразумение между образователните министерства на Сърбия и България, които биха могли да решат този и други проблеми, свързани с образованието.

Валери Симеонов пое ангажимента за проблема с учебниците и заяви, че разчита на съдействието на министър Вълчев за това, за да се улесни „работата на българските учители в Цариброд, които са едни истински възрожденски дейци“.

По време на срещата стана ясно, че екскурзиите на български ученици от Западните покрайнини у нас, организирани от НФСБ, са дали видим резултат. След посещенията тук се е увеличил броят на децата, желаещи да изучават български език в училището в Цариброд.




В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки