Извънредно положение в САЩ заради заради стената по границата с Мексико


Извънредно положение в САЩ заради заради стената по границата с Мексико
15 Февруари 2019, Петък


С този ход държавният глава заобиколи Конгреса и сега ще може да вземе пари от военния бюджет, за да построи стената

Автор: Десант

Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение на границата с Мексико. Това стана, след като Конгресът не му отпусна исканите 5,7 млрд. долара за строеж на стена по граничната бразда. Мярката предизвика гняв и критики. А политици и от Демократическата, и от Републиканската партии обвиниха Тръмп в злоупотреба с власт. 

С въвеждането на извънредно положение държавният глава заобиколи Конгреса и сега ще може да вземе пари от военния бюджет, за да построи стената.

"Ще подпиша национално извънредно положение за стената по границата. Подписвано е много пъти преди и от други президенти. Рядко е било проблем. Подписват го и никой не го интересува. Дори и за много по-маловажни неща", каза президентът на САЩ.

Той предприе тази мярка, след като законодателите отказаха да му дадат пари, за да изпълни предизборното си обещание за стената. Първоначално Тръмп твърдеше, че Мексико ще плати за изграждането на съоръжението.

"Говорим за нашествие в тази страна от наркотици, трафиканти на хора, всякакви видове преспъпници и банди...", заяви Доналд Тръмп.

"Първо, това което се случва на границата не е извънредна ситуация, а хуманитарно предизвикателство", каза Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите.

Демократите обвиниха Тръмп, че действа в противоречие с конституцията като заобикаля Конгреса. Действията му предизвикаха гнева дори и на неговата партия.

Отказът на Конгреса да отпусне пари за основното предизборно обещание на Тръмп доведе до най-дългото в историята на Съединените щати - спиране на работата на Федералното правителство за цели 35 дни.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки