Братът на ген. Сарафов - Михаил Сарафов, е основоположник на българската статистика


Братът на ген. Сарафов - Михаил Сарафов, е основоположник на българската статистика
Михаил Сарафов (в центъра) с първия випуск от девическата гимназия в Солун, 1895 – 1896 г.
13 Февруари 2019, Сряда


На 14 февруари се навършват 165 години от неговото рождение

Автор: Атанас Коев

Михаил Сарафов е изявен български революционер и просветител от периода на нашето Възраждане, а след освобождението ни от турско робство е политически и държавен деец на младото ни Княжество, както и виден дипломат. Той се проявява като добър финансист и е един от основоположниците на статистиката ни. Видният търновец е брат на Иван Сарафов, генерал от нашата армия.

Изявеният политик и обществен деец започва жизнения си път на 14 февруари 1854 г. в старопрестолно Търново, в семейството на търговеца Кръстю Сарафов. Първоначално момчето учи в родния си град, където завършва трети клас. След това Сарафов е изпратен от родителите си в Загреб за да продължи образоанието си в тамошната гимназия. Дипломира се през 1875 г. и се завръща  в Търново, отдавайки се на учителската професия.



Когато в Букурещ се създава БРЦК, Михаил Сарафов участва в неговата работа, а при подготовката на Старозагорското въстание през 1875 г. се включва активно в дейността на Търновския революционен комитет. След провала на бунта е заловен от турските власти и откаран в Стара Загора, но наскоро след това е освободен, поради липса на доказателства.

Завърнал се в родния си град, веднага отново се включва в подготовката на Априлското въстание, а при неговия неуспех бяга в Сърбия. В края на 1876 г. постъпва като асистент по дискриптивна геометрия в Загребския университет.

Когато страната ни е освободена от турското робство просветното министерство му отпуска стипендия и той продължава образованието си в Мюнхен, където слуша лекции по физика, математика и философия.

През 1880 г. Сарафов се връща в България и се включва активно в обществено-политическия живот на младото Княжество, влизайки в редовете на Либералната партия. По това време започва работа в Администртивно-статистическия отдел, а на 17 ноември 1880 г. е назначен за минстър на народното просвещение в либералното правителство на Петко Каравелов.

Като просветен министър той участва дейно в изработването на специална Инструкция за управение на държавните учебни заведение в страната.

За пръв път търновският политик е избран за народен представител през 1888 г. в Четвъртото ОНС, а след това е депутат в Десетото, Единадесетото и Дванадесетото ОНС. 

Той е първият директор на Статистическото бюро в България, а след това за период от около двадесет години е администратор на БНБ. Като ръководител на статистика у нас Сарафов организира първото преброяване на населението в страната. Под негово ръководство за пръв път в България започват да се съставят и издават справочници на Стастическото бюро.

От 1884 до 1885 г. видният търновец е министър на финансите в правителството на Драган Цанков, което не му попречва след избухването на Сръбско-българската война през 1885 г., да участва в нея като доброволец. През 1884 година е избран за действителен член на БКД-дн. БАН.

През 1893 г. Михаил Сарафов заминава за Македония, където е назначен за директор на Солунската българска мъжка гимназия. Впоследствие той е директор и на нашата девическа гимназия в този град. С активната си учителска дейност видният търновец допринася много за укрепването на просветното дело в останалите под турска власт български земи.

След като се завръща в София, Сарафов е назначен за заместник-директор на застрахователно дружество „Балкан“ и за ковчежник на БКД. Той е сред създателите на първото акционерно дружество у нас, което построява ж.п. линията София-Вакарел.

Когато Либералната партия се разцепва Михаил Сарафов минава към течението на Драган Цанков, което през 1899 г. се обособява като Прогресивно-либерална партия. Търновският политик постепанно се налага като един от лидерите на прогресивните либерали и до 1920 г. е сред водачите им.

Като представител на тази партия е министър на вътрешните работи в коалиционния кабинет на Петко Каравелов през 1901 г., а след това е финансов министър в трите самостоятелни правителства на прогресивните либерали, начело със Стоян Данев-1902-1903 г.

През 1909 г. видният търновец е изпратен на дипломатическа работа, като първоначално е наш дипломатически агент във Виена, а след това е такъв в турската столица Цариград. По време на Балканската война 1912-1913 г. е представител на външното ни министерство в Солун. Като изявен дипломат е включен в състава на българската делегация при преговорите с Румъния по предаването на Силистра на румънските власти през 1913 г.

След поражението на България в Първата световна война отново е в състава на делегацията ни подписала унизителния  за нас Ньойски мирен договор-ноември 1919 г.

Михаил Сарафов умира на 13 декември 1924 г. в София, на 74-годишна възраст. Погребан е по подобаващ начин за заслугите му пред страната и народа ни като просветител, революционер, политик, държавник и дипломат.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки