Учени: През XIV в. Европа е преживяла своеобразен потоп


Учени: През XIV в. Европа е преживяла своеобразен потоп
12 Февруари 2019, Вторник


Именно неблагоприятното време е предизвикало легендарния средновековен "гладомор"

Автор: Десант

Учени от Колумбийския университет в САЩ са установили, че аномално високото ниво на валежи е довело до "големия глад" в Европа в периода 1315–1317 г. Както е известно от историята, по това време ежедневно заради недостига на храна са умирали хиляди души, като широко разпространение намира канибализмът.

Изследователите анализирали годишните кръгове на няколкостотин древни европийски дървета. Тяхната дебелина зависи от това колко благоприятни или обратното - неблагоприятни, за дърветата са били метеорологичните условия в годините на тяхното формиране. Като правило, колкото по-малко са валежите, толкова по-тъмни и тънки са кръговете.

Тяхното изучаване е позволило на учените да установят, че "гладоморът" през 1740–1741 г. в Ирландия например е бил също така обусловен не само от хладните зима и пролет, но и от ниското ниво на вълежите в течение на есенния и летния период на посочените години.

А в края на XV в., в края на XIII в. и в началото на XVIII в. в Средневековна и Нова Европа са били наблюдавани периоди от «мегазасушаване» и «мегавалежи», които силно са оказвали влияние на обществения живот по онова време.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки