Фалшифицирани лекарства: Нови правила повишават безопасността на пациентите


Фалшифицирани лекарства: Нови правила повишават безопасността на пациентите
08 Февруари 2019, Петък


Лекарствените продукти, произведени преди 9 февруари 2019 г. без показатели за безопасност, също могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност

Автор: Янко Крумов

От 9 февруари 2019 г. започват да се прилагат новите правила за показателите за безопасност на лекарствата, отпускани по лекарско предписание и продавани в страните членки на Европейски съюз.

Производителите вече ще трябва да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката на лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Аптеките - включително продаващите онлайн - и болниците ще трябва да проверят автентичността на лекарствата, преди да ги отпуснат на пациентите.

Това е заключителният етап в прилагането на Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти, приета през 2011 г. с цел гарантиране на безопасността и качеството на лекарствата, продавани в ЕС.

Лекарствените продукти, произведени преди 9 февруари 2019 г. без показатели за безопасност, също могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност.

Новата система ще даде възможност на държавите членки по-добре да проследяват отделни лекарствени продукти, особено в случай на съмнения, съобщават от Европейската комисия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки