Представиха сборника "Българските бежанци в Бургас и региона"


Представиха сборника "Българските бежанци в Бургас и региона"
Снимки: Десант и РИМ-Бургас
05 Февруари 2019, Вторник


Изданието е сериозен научен принос към изследванията на бежанските вълни в периода 1878-1945 г.

Автор: Десант

На 5 февруари, по повод честването на освобождението на Бургас, в изложбената зала на Историческия музей в морския град бе представен сборникът с доклади от проведената през есента на 2017 г. конференция "Българските бежанци в Бургас и региона".



Изданието е сериозен научен принос към изследванията на бежанските вълни в периода 1878-1945 г.  В него са събрани последните трудове на историци и културни дейци от цялата страна, посветени на  тази тематика.

Кратко обобщение на целия процес по издаването на сборника направиха известният историк Стоян Райчевски, водещ на предаването "Прокудени от бащин край" по Национална телевизия СКАТ, и научният ръководител на конференцията проф. Светлозар Елдъров от Институт по българистика с център по тракология при БАН.



Темата за българските бежанци в Бургас и региона е едно от централните направления в изследванията на специалистите от бургаския музей през последните години, които се осъществяват в партньорство с Община Бургас, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, Дирекция „Регионален държавен архив“- Бургас, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Тракийски научен институт – София и неправителствени организации.

Представеният пред бургаската публика сборник е от близо 500 страници, които са побрали 30 научни доклада с включени текстове, снимки, диаграми, таблици, електронни адреси на авторите, което прави изданието не само приносно към историята на Бургас и региона, но и функционално за ползване. 


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Силвия
06.02.2019 11:14:03
0
0
Кой музей от всичките ?
2
Десант
06.02.2019 09:38:27
0
0
Обърнете се към бургаския музей.
1
Елена Василева
06.02.2019 08:28:57
0
0
По какъв начин мога да се снабдя с този сборник?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки