Министерството на външните работи признава Гуайдо за президент на Венецуела


Министерството на външните работи признава Гуайдо за президент на Венецуела
05 Февруари 2019, Вторник


В резолюция, приета с 439 гласа "за", срещу 104 гласа "против" и 88 "въздържал се", Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела

Автор: Десант

Външното ни министерство побърза да нареди България зад лидера на опозицията във Венецуела и инициират проект за решение на парламента в подкрепа на венецуелската демокрация. Това става ясно от позиция на МВнР. От ведомството на Екатерина Захариева дават доверието си на Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела до провеждането на нови избори.

Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава, се посочва в позицията му.

"Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права", съобщава МВнР.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела, обяснява МВнР.

В резолюция, приета с 439 гласа "за", срещу 104 гласа "против" и 88 "въздържал се", Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

В това време българският президент Румен Радев преди ден призова България да не се бърка на Венецуела и да не подкрепя решението на ЕП, като се въздържи.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки