Удължиха временната забрана на строителство край къмпинг "Арапя" и в местността "Алепу"


Удължиха временната забрана на строителство край къмпинг "Арапя" и в местността "Алепу"
01 Февруари 2019, Петък


Строителството на двете места всъщност било законно, но са установени отклонения и нередности в техническата документация, каза в Бургас шефът на ДНСК Иван Несторов 

Автор: Десант

Временната забрана на строителството край къмпинг "Арапя" и в местността "Алепу" по Южното Черноморие ще бъде удължена. Това съобщиха от Държавния строителен контрол. 

Строителството на двете места всъщност било законно, но са установени отклонения и нередности в техническата документация.

За къмпинг "Корал" пък има разпореждане на екоминистерството да не се извършват строителни работи, докато не се изпълнят всички процедури за опазване на околната среда.

Дирекцията за национален строителен контрол ще изпрати разпоредителни писма до кметовете на Созопол Панайот Рейзи и на Царево Георги Лапчев, каза директорът на институцията инженер Иван Несторов, който огласи в Бургас резултатите от направените проверки на строителството по Южното Черноморие.

Несторов уточни, че в тях ще има посочени срокове и указания за удължаване на забраната за строителство на двата обекта в месността "Алепу" и край къмпинг "Арапя". И на двете фирми, осъществяващи строителният надзор по проектите ще бъдат наложени финансови санкции за нередности в техническата документация.

Проблемът със строителството на 23 вилни къщи край къмпинг "Арапя" е свързан с неизпълнени отчуждителни процедури и неизграден временен път, по който да се движи тежката техника. Освен това първоначалният проект е предвиждал строителството на една сграда в тези два поземлени урегулирани имота, а сега там ще бъдат построени 23 вили и при тази промяна не става ясно колко дървета ще бъдат изсечени.

В месността "Алепу" пък е извършено комбинирано строителство на геозащитно съоръжение и на основата на жилищна сграда, а двата обекта не могат да се изграждат  едновременно. Докато не бъде приключено бързо укрепването на свлачището там, строителството също ще бъде спряно.

За строителството на къмпинг "Корал" от регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас заявиха, че имат 12 съдебни решения по казуса. Там има заведени дела от различни институции, има и разпореждане на Министерството на околната среда и водите да не се извършват строителни работи, тъй като не са проведени процедурите по закона за опазване на околната среда и закона за опазване на биологичното разнообразие.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки