Фармацевтите плашат да затворят всички аптеки в страната за ден


Фармацевтите плашат да затворят всички аптеки в страната за ден
25 Януари 2019, Петък


Формата за протест е свързана с острата нужда от финансов ресурс

Автор: Десант

Фармацевтите в България са оставени сами да се оправят в задължението си да се включат в нови системи, докато други държави кандидатстват за средства от еврофондове, за да подпомогнат аптеките.

80% от аптеките не са готови за процеса на верификация, чийто срок – 9 февруари, не може да бъде отложен или оменен, защото е ултимативно дефиниран. Страната ни е подписала съответното споразумение, без да се интересува дали аптеките у нас ще могат да го изпълнят и какво ще им коства.

Това обясни пред БНР маг.-фарм. Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара.

Концепцията на верификацията дава възможност да проследим един медикамент от завода до пациента. За да се случи това, производителите означават всяка кутийка (дори с едно и също лекарство) с уникален код. Това се смята за ефективна мярка в борбата с разпространението и търговията с фалшиви медикаменти.

Замисълът е добър, но у нас и това изпълнение се побългарява, смята Вълев.Години наред политиката на лекарствоснабдяването у нас е много грешна. И това доведе до изчерпването на финансовия ресурс на аптеките.

Много скоро фармацевтите може да обявят протест. 

Комично ще изглежда да наденем върху белите престилки жълти жилетки. Все пак ние сме висококвалифицирани специалисти, учили в български университети, част сме от системата за национална сигурност.

Ако хората от властта продължават да се правят, че нищо не са чули, може би ще затворим аптеките поне за един ден – да дадем ясен сигнал, че не трябва да се продължава с безхаберието – допълва Антон Вълев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки