Водна пързалка от времето на соца продължава да загрозява несебърския плаж


Водна пързалка от времето на соца продължава да загрозява несебърския плаж
Снимки: Авторът
22 Януари 2019, Вторник


Басейнът под нея е затлачен от пясък и бокуци

Автор: Диана Славчева

Днес не можем да си представим морските ни курорти без причудливите съоръжения на множеството аквапаркове, наникнали като гъби след обилен дъжд в последните години покрай плажните ивици.

Но преди да поемем по европейския и демократичен път на развитие, по времето на късния соц плажните атракции се изчерпваха с далеч по-скромните по дизайн и мащаби силуети на водни пързалки тип „ролба", произведени от стъклопласти в тогавашния мичурински завод за пластмасови изделия, сега носещ името „Пасат“.

Приз 80-те години на миналия век почти във всички населени места по нашия бряг се появи по едно такова съоръжение, като първото бе открито в Златни пясъци. А после бяха монтирани и в Слънчев бряг, Бургас, Мичурин (дн. Царево), Ахтопол, Китен, Бяла...

Те, разбира се, като чудо невиждано дотогава по нашите земи, веднага станаха хит и летуващите се редяха на опашки, за да се спуснат сред смях и писъци по улеите, приключвайки облекчено екстремното преживяване в силно ухаещ на хлор басейн.

Но лека-полека екзотичните някога водни пързалки започна да губят популярност, измествани от много по-модерните си посестрими, нагиздили се насред пъстрите новопостроени аквапаркове. И също като коледните елхи, загубили блясъка и бодлите си и намерили се изхвърлени на бунището, след като празниците отшумят, така и старите водни парзалки от времето на соца бяха изоставени да ръждясват никому ненужни и непотребни.

В наше време някои от тях бяха демонтирани и от тях и спомен не остана. Единици имаха късмета да бъдат обновени и да се върнат към нов живот – като тези във Варна и в Бяла. Но мнозина останаха да стърчат край плажовете като скелети от стари времена, нелепо напомнящи за едно не толкова далечно, но вече и не толкова близко минало.

Една от тях е пързалката в края на Северния плаж в Несебър. През 2015 г. около терена край нея се разрази скандал с намерение на общинския съвет в морската община да промени статутът на земя, принадлежаща на държавното дружество „Слънчев бряг” АД.

Тогава стана ясно, че няколко години преди това апетитното парче от плажа в размер на 49 кв. м., върху който е разположено изоставеното съоръжение, е продадено от Агенцията по приватизация на частната фирма „ГМК Райвъл Георги Карагьозов“. Теренът около него, който е близо 1250 кв. км, с акт за държавна собственост от 1995 г. е включен в капитала на „Слънчев бряг“ АД.

Въпреки че по-голямата част от тази площ представлява пясъчни дюни, върху които според Закона за биологичното разнообразие е изрично забранено да се строи, все пак има вдигнати няколко павилиона.

А старата водна пързалка все още стои занемарена и макар че отдавна не функционира, продължава да загрозява крайния ъгъл на несебърския плаж. Наш екип завари басейна под нея наполовината пълен с вода, затлачена с пясък и нахвърлени в него боклуци, сред които дори и една изпочупена дървена пейка.



Някои ще кажат – зима е, всичко по плажната ивица в този сезон пуснее и изглежда занемарено. Но в съседство целогодишно фуккционира болница за рехабилитация и много от лекуващите се в нея хора от цялата страна правят терапевтични разходки покрай морето, ставайки свидетели на нелицеприятната гледка.

В интерес на истината, много морски курорти по европейската ривиера не работят през зимата, но там такава немара не може да се види, дори да има сняг до колене.

И по-лошото е, че нехайството цари по нашите ширини във всички сезони. Само след броени месеци отново ще дойде лято, а ръждясалата и потрошена конструкция на несебърската соц реликва пак ще е на мястото си – грозна, нелепа и цинично непоклатима. И така – кой знае до кога...


В категории: Новини , Репортажи

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Б.В.С.
25.07.2023 16:40:04
0
0
До автора
Пързалката не е произведена от Мичуринският завод Пасат
Такова понятие “ тип -ролба” не съществува
Това е запазена марка на Шведската фирма ROLLBA която е производител включително и мотира пързалката съвместно с БГ екип по монтаж и подръжка
П.С.- боклуците се хвърлят от разни типчета които цял живот и хъртийка не са хвърлели в кошчето
А за пясъка ако можете елате и го спрете да не влиза в басейна особено зимата
Чест и почитания
3
Валентина Дончева
02.02.2019 00:11:39
2
0
Поръчкова статия! Кому ли печалбарю пречи тази красива и функционална пързалка, останка от щастливите времена отпреди престъпното бетониране на някога райското ни Черноморие.
2
ДоХтова
27.01.2019 11:35:59
3
0
Що за негативизъм, на децата едвали ще им трябва да четат за лошия соц. На тях ще им е по добре да се радват на пързалката. Дано да е достъпна - 1-2лв. а некато алчните акваполиси дето искат и от въздуха да печелят
1
Некоректни
23.01.2019 18:43:02
6
0
Пързалката функционира всяко лято. Твърдението в статията, че е изоставена и единствено загрозява ивицата е невярно. Обзалагам се, че авторът на статията е наясно с този факт. Няма ли някаква останала журналистическа етика в България да не се публикуват лъжи, особено толкова нагло поднесени?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки