Газ и шокови гранати съпътстват протеста в Атина срещу преименуването на Македония


Газ и шокови гранати съпътстват протеста в Атина срещу преименуването на Македония
20 Януари 2019, Неделя


Законопроектът за ратификацията на Договора от Преспа беше внесен  в гръцкия парламент преди ден и трябва да бъде гласуван следващата седмица

Автор: Десант

Група маскирани лица с гръцки знамена, вероятно принадлежащи на крайнодесни групировки, са се опитали да пробият полицейския кордон при Паметника на незнайния войн пред гръцкия парламент. Те са хвърляли шишета и други предмети , както и блажна боя по полицаите, които са отговорили със шокови гранати и сълзотворен газ, писа македонската информационна агенция (МИА), цитирана от "Фокус". 

Протестиращите в Атина настояват за референдум за Договора от Преспа. Законопроектът за ратификацията му беше внесен  в гръцкия парламент преди ден и трябва да бъде гласуван следващата седмица, като целта е той да разреши десетилетния спор за името на Македония, което се превърна в кауза както на македонския премиер Зоран Заев, така и на колегата му Алексис Циприс.

И двамата лидери срещнаха остра съпротива в собствените си страни, но това за момента е единственият начин да се даде старт на европейската интеграция на Македония.  Протестиращи в Атина според различни източници са между 300 000 и 500 000. В 14:00 протестиращите са изпели химна на Гърция, след което са започнали изказванията.

Опозицията в Гърция от няколко седмици се зарича да направи всичко възможно, за да попреди на Ципрас да подпише документа. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки