Прокуратурата с нови подробности около скандала с унищожените дюни край Созопол


Прокуратурата с нови подробности около скандала с унищожените дюни край Созопол
14 Януари 2019, Понеделник


Ако бъде доказана вината на бургазлията Иван Нончев, той може да получи до 3 години лишаване от свобода

Автор: Десант

Окръжна прокуратура - Бургас повдигна обвинения на двама от тримата задържани за унищожаването на дюните в местността Каваците. Това събщи административният ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров по време на брифинг по повод провеждащо се разследване за противозаконно унищожена пясъчна дюна в местността Каваците.



Мястото е обявено като защитена територия със заповед № 2109 от 20 декември 1984 година на тогавашния комитет за опазване на природната среда към Министерския съвет.

„Единият от задържаните е Иван Петков Нончев – 46-годишен от Бургас, собственик на авторемонтна работилница. Обвинението спрямо него е за подбудителство и помагачество на деянието с предвидено наказание до 3 години лишаване от свобода или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева. Другият обвиняем е Манол Николаев Пазвантов – 24-годишен от Созопол, като извършител на деянието“, каза Петров.

По думите му Пазвантов е управлявал самоходната верижна машина без регистрационен номер.

Третият задържан е бил спътник на Манол Пазвантов, съвсем скоро навършил 18 години. За него не е било установено да е управлявал машината.

„В близките дни - вторник или сряда, предстои да се извърши геодезично заснемане на обекта, за да се види точно какво е увредено, но се повдига обвинение за унищожена природна забележителност дюни. Има данни, че част от дюните в тази територия са на плажната ивица, има данни, че част от тях са на частни имоти, но това не означава, че дори и обектът да е в частен имот, той може да бъде разрушаван, защото дюните винаги са изключителна държавна собственост и законът ги пази“, добави Любомир Петров.

Той каза още, че в обвиненията са включени и нарушения на чл. 23 и чл. 24 от Закона за защитените територии и чл. 6 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 18-годишният младеж от Созопол (третият задържан) ще се яви като свидетел по делото.

„Той е много важен свидетел по делото, защото очевидци на самото унищожаване на този етап няма, има непосредствено след това.

Нончев не признава вината си.

Взети са мерки за неотклонение – парични гаранции, на мъжът управлявал машината – 2000 лева, а на подбудителят – 10 000 лева“, посочи още Петров. Той заяви, е щетите са много големи и ще са нужни много години да бъдат възстановени.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки