Грипна епидемия в Бургас и Стара Загора, учениците са в принудителна ваканция


Грипна епидемия в Бургас и Стара Загора, учениците са в принудителна ваканция
Снимка: БНР
14 Януари 2019, Понеделник




Автор: Силвия Горанова

От 15 януари грипна епидемия е обявена в две области - в Стара Загора и и в Бургас. Това съобщиха Регионалните здравни инспекции в двата областни града днес.

В Стара Загора учебните занятия спират от 16 до 18 януари. 

Засегнати са всички възрастови групи.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, РЗИ - Стара Загора ще предложи на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 16.01.2019 – 18.01.2019 г.

Препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ: да преустановят свижданията, лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ, да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на хората: ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства; болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение; при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и ОРЗ.

До петък, 18 януари, няма да се провеждат учебни занятия и в Бургас. Решението бе съобщено току-що от областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, който заседава в Областна управа.

РЗИ и областният управител Вълчо Чолаков анализираха до преди малко резултатите за нивата на заболеваемостта от лекарските кабинети и училищата и излязоха с решение за обявяване на грипна епидемия.

В петък щабът ще заседава отново, за да реши дали да удължи грипната ваканция.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки