Бургаски бизнесмен отговорен за разораването на защитените дюни на „Смокиня“


Бургаски бизнесмен отговорен за разораването на защитените дюни на „Смокиня“
14 Януари 2019, Понеделник


Той, както и багеристите, наети от него да извършат престъплението, са задържани за 24 часа

Автор: Десант

Трима души, включително и собственикът на имота, в който попадат пясъчните дюни на къмпинг „Смокиня“, са задържани. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с разрушените пясъчни дюни на къмпинг „Смокиня“.

„Още във вчерашния ден Окръжна прокуратура в Бургас се самосезира по публикации в медиите. МВР-Бургас също и извършиха под ръководството на прокуратурата проверка“, посочи тя.



„При отиването на място, полицейските служители са установили категорично, че се касае за разрушаването на дюни. Това е за нас защитена територия, разрушаването и повреждането на защитени територии и земни образувания, които са невъзстановими и изключително ценни, представляват престъпление по общ характер“, обяви говорителят на главния прокурор.

„За това в условия за неотложност, при първите действия при разследването с оглед на местопроизшествието, е стартирано наказателно производство“, уточни Арнаудова.

„В рамките на вчерашния ден полицейските служители установиха самоличността на багеристите, които са осъществили заравняването и на практика унищожаването на дюните. Те бяха задържани в късните часове. След провеждане на беседи с тях, те са заявили, че са били наети от трети човек да извършат услуга“, заяви тя, като посочи, че е установен и багерът, с който е извършено заравняването.



Работниците разказали, че им била дадена сумата от 1 000 лв. за услугата.

Като поръчител на криминалното разораване на защитената дюна те посочили бургаския бизнесмен Иван Петков Нончев, съобщава Флагман.бг като се позовава на свои източници. Засега не се уточнява дали той е собственик на земята или на караваната, около която миналото лято са се вихрели закани, че трябва да й бъде осигурен подстъп за автомобили от главния път.

Нончев притежава фирмата "Тарс Нончев ПРО" ЕООД, на 45 години е. Името му не е известно в града. Според събраните доказателства той е възложил на собствениците на багери в с. Равадиново, общ. Созопол - Манол Пазвантов и Васил Георгиев, на които платил да извършат разораването с тежка верижна техника.

Двамата, заедно с поръчителя, са задържани за срок от 24 часа в МВР-Бургас и предстои с тях да се извършват процесуално следствени действия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки