Доставчикът на тол системата се дистанцира от хаоса с винетките


Доставчикът на тол системата се дистанцира от хаоса с винетките
09 Януари 2019, Сряда


Това става ясно от становище на компанията до медиите, в което от "Капш" дават детайлна информация за договора си с Агенция "Пътна инфраструктура"

Автор: Десант

Австрийският консорциум "Капш Трафик Солюшънс" – фирмата, на която бе възложен договорът за изграждане на българската тол система за камиони над 3,5 тона и системата за електронни винетки за леки автомобили, се дистанцира от отговорност за хаоса с винетките от началото на годината.

Това става ясно от становище на компанията до медиите, в което от "Капш" дават детайлна информация за договора си с Агенция "Пътна инфраструктура".

"Капш" е осигурила напълно работеща, тествана и одобрена система. Преди предаването на системата на АПИ фирмата е провела обширни изпитания от край до край за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърждават, че системата е напълно функционираща, посочва се в официалното становище.

Според сключения с АПИ договор обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа (което не включва водещата информационна уеб страница bgtoll.bg), 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение.

Според техническите изисквания, заложени в тръжната процедура, собственикът на системата - АПИ, отговаря за техническата и търговска експлоатация на системата, както и за процеса на правоприлагане, уточнява се в писмото.

Според подписаният договор "Капш" е отговорен за изграждането на онлайн магазин за закупуване на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона „Купи електронна винетка“ на страницата bgtoll.bg. Онлайн магазинът е тестван и одобрен от Световната банка в качеството ѝ на надзорен орган.

"Капш" не е отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg. Онлайн магазинът на Капш се намира/хоства в центъра за данни на системата за събиране на такси и фирмата стриктно спази изискванията на АПИ при разработването на функционалността му.

Конвертирането на хартиена винетка в електронна винетка не е предмет на договора. Капш не е отговорна и за уебсайта, свързан с конвертирането на винетки, уточняват от компанията.

Плащанията в брой за електронни винетки не попадат в обхвата на договора. Фирмата достави, оборудва и подготви готови за инсталиране поискания брой терминали за самообслужване на предварително одобрените локации, които отговарят на техническите изисквания за инсталации, пише в съобщението.

След 14 декември, когато АПИ и "Капш" подписват приемо-предавателен протокол за предаване на системата за електронна винетка и прилежащите й активи, центърът за данни, онлайн магазинът, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ. След това ежедневното функциониране и опериране на системата, както и процесите по правоприлагане са отговорност на АПИ.

Капш отговаря за гаранционното обслужване на компонентите на системата и приветства проверката на министерството с уверението, че всички ангажименти към властите и по отношение на договора са изпълнени.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
10.01.2019 05:02:00
0
0
Моля уведомявайте съответните български власти:
Ценни предмети които трябва да се върнат от Румъния в България
От книга Din istoria Dobrogei том втори
страница 294 предмет от Брестовене, стр 340 от Силистра, 360 от Балчик, 556 от Силистренско
Всички тези са открити през времето на румънската окупация и не са върнати.
Румънците дори се похвалят с тях в книгите си.
Освен тези мощите на Св. Димитър Басарбовски, ръкописът на Манассе.

Преди малко (2007 година) директорът на Балчишкия музей, господин Дарин Канавров, е намерил списък с предети още не върнати в България. Румънците обаче са казали че те ги нямат, значи тези предмети са очезнали мистериозно. Очевидно става дума за румънска лъжа.
Интересно би било дали сред тези предмети, "мистериозно изчезнали" има и някои чиито снимки да са в книгата Din Istoria Dobrogei/Дин История Доброджей (Из история на Добруджа):

http://www.ziare.com/stiri/frauda/muzeul-din-balcic-va-cere-romaniei-artefacte-arheologice-81220

Тези предмети са намирали през времето на румънска окупация на Южна Добруджа, значи те са историческо наследство на България, независимо кой и кога ги е открил.
Цитат от Румънско-Български речник на Стоян Романски: Йоан Богдан [румънски славист]: "взел е от българско читалище в град Тулча оригинала на "Манасиевата хроника" и вече не го върнал".
Din istoria Dobrogei Vol II Romanii la Dunarea de Jos, Radu Vulpe, Ion Barnea, Ed. Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1968

http://www.ziare.com/stiri/frauda/muzeul-din-balcic-va-cere-romaniei-artefacte-arheologice-81220

Гугъл превод на статията за още невърнатите на България музейни предмети, откраднати от румънците:

The Balchik Museum will ask archaeological artifacts for Romania
Friday, 13 April 2007, 16:38

The Balchik Museum will ask archaeological artifacts for Romania
The Balchik History Museum will officially request the return of valuable archaeological artifacts discovered in the area and believed to have been taken to Romania in 1940, said the museum's director Darin Kanavrov on Friday, according to the Bulgarian media agency BTA.
Kanavrov's statements are based on a 1940 inventory of the museum's exhibitions in Balchik. Among the missing artifacts are a statue of Dionysus, fragments of marble statues of Aphrodite and Hercules, figurines of ceramics and ancient coins. Also, there are missing old books, including a prayer book in Slavon, printed in Kiev in 1774.
All this is believed to have been taken by boat to Constanta by the Roman troops withdrawing from Cadrilater in 1940.


2. Във връзка с румънските териториални претенции към част от българските териториални черноморски води. Ако румънците успяват да крадат тези води Румъния ще стане пряк съсед на Турция по морето (поне така съм научил от румънец, не знам дали това е вярно или не), което на практика означава обикаляне на България от всички бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция към Европа. Всичките ще минат или през Гърция, или през Румъния.
Преди малко години Румъния даде на (международен) съд Украйна за част от украинските икономически води (акватория) с "аргумента" че Змийският Остров (украинска територия която определяше границата между двете държави и за водите от икономическо изключване) всъхтност не е никакъв остров а скала, скално образуване (тоест голям камък), понеже няма източници от природна вода. Делото беше спечелено от Румъния въпреки че има прецедент (поне един): Сингапур съхсто няма такива неща и не само че има териториални води а и водеше дело с Малайзия за определяне морска граница. Малайзия дори признава "справедливостта" на сингапурските "аргументи" и през 2017 делото е спечелен от Сингапур.
Така че, вместо на Сингапур да му се отнемат всичките териториални води, тази страна успява да си ги увеличи.
Така че Румъния е спечелила от Украйна 9 700 кв. км. в резултат на "погрешното" съдене на международния трибунал. Струва ми се че това (окончателното решение на съда) е станало точно по времето на председателството на Янукович, про-руски украинец (или нещо повече: етнически руснак от Украйна), а това беше наказване на Украйна за това че не беше про-американска, про-западноевропейска страна. Щом Румъния нелегално притежава 9 700 кв. км. от украинска територия, няма как да има претенции към 17-те кв. км. от България.

Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty

http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis

Verdict la Haga: Romania a castigat 9.700 km patrati de platou continental, 79% din suprafata disputata

https://www.antena3.ro/actualitate/verdi...tata-63647.html

7 ani de la castigarea procesului de la Haga. Romania si-a extins drepturile de suveranitate prima oara din 1918

https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-ca...918_272049.html

https://www.thestar.com.my/news/nation/2...torial-dispute/

https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html

https://www.quora.com/Does-Singapore-have-friendly-neighbors

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html

http://www.fsmitha.com/world/singapore.htm
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки